Smrznuto povrće čuva vitamine

Dobra vijest je da one uštede dragocjene minute zahvaljujući smrznutom voću i povrću, jer je već oprano, očišćeno i isjeckano. Međutim, osnovno pitanje je – koliko u njemu ima vitamina i minerala? Nutricionistkinja Branka Mirković razrješava dilemu, naglašavajući da je, uprkos predrasudama, izuzetno hranljivo.
– U svježem povrću vitamin C počinje da degradira ubrzo pošto se ubere – kaže nutricionistkinja. Između 24 i 48 sati nakon branja, gubi se oko 51 odsto vitamina C, a poslije sedam dana skladištenja na plus 20 stepeni, on nestaje za oko 60 odsto kod graška, 55 kod zelene boranije i 56 kod brokolija.
S druge strane, kod smrznutog povrća se poslije 12 mjeseci skladištenja na minus 20 stepeni, bilježi gubitak od deset odsto kod graška, 20 kod zelene boranije, deset odsto kod brokolija. Na osnovu toga se vidi da je smrzavanje zapravo veoma efektivan način očuvanja vitamina C.
(Čuvajzdravlje)
Povezani članci
Simptom koji ukazuje na nedostatak željeza, a javlja se prije spavanja
Željezo je esencijalni mineral za naše tijelo. Potreban nam je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje su važne za zdrav...
Kasni odlazak na spavanje povećava rizik od ove bolesti
Nova studija, objavljena u časopisu "Annals of Internal Medicine", otkrila je da ljudi koji kasno idu u krevet imaju veću...
Koji su najčešći simptomi hormonske neravnoteže
Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim neskladom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje....
Britanci želi zabraniti pušenje budućim generacijama
Konzervativni britanski premijer Rishi Sunak razmatra mjeru kojom bi se budućim generacijama u potpunosti zabranila kupovina cigareta, piše Guardian pozivajući...