Sok od cvekle obara pritisak

Nitrat, ključni sastojak cvekle, koji se, inače, nalazi i u zelenom lisnatom povrću, odgovoran je za regulisanje krvnog pritiska, pokazalo je najnovije istraživanje.

Svakodnevno unošenje pola decilitra soka od cvekle u znatnoj mjeri snižava krvni pritisak, tvrde stručnjaci iz Britanskog udruženja osoba sa hipertenzijom, na čelu sa profesorom dr Grahamom Mekgregorom.

Nitrat, ključni sastojak cvekle, koji se, inače, nalazi i u zelenom lisnatom povrću, odgovoran je za regulisanje krvnog pritiska, pokazalo je najnovije istraživanje. Do ovakvog zaključka došli su tako što su grupi zdravih osoba dali da popiju pola decilitra soka od cvekle.

Poslije samo sat vremena njihov pritisak se snizio. Pozitivan učinak bio je još veći poslije tri sata, a primjećivao se i nakon 24 časa.

S obzirom na to da danas u svijetu više od 25 odsto odraslih ljudi boluje od hipertenzije, sa stalnom tendencijom rapidnog rasta, ovo otkriće moglo bi da ima veliki značaj u terapiji povišenog pritiska, ističu britanski stručnjaci, prenose NN.

Oni takođe savjetuju da sok od cvekle kao i zeleno lisnato povrće budu redovno zastupljeni u ishrani, jer ove namirnice blagotvorno deluju na kompletan kardiovaskularni sistem.

– See more at: http://vijesti.ba/clanak/301322/sok-od-cvekle-obara-pritisak#sthash.d1Dq9kTu.dpuf