Sok od paradajza – evo za šta je sve dobar

Sok od paradajza čini život kvalitetnijim jer se pokazalo da jedan od hranjivih sastojaka pronađenog kod njega pomaže u prevenciji raka.

Primjera radi, ispijanje samo jedne šoljice soka od paradajza gotovo pokriva vaše dnevne potrebe za vitaminom C i ispunjava 22 odsto vaših potreba za vitaminom A u obliku alfa- i beta-karotenoida.

Karotenoidi su pigmenti koji se u vašem tijelu pretvaraju u vitamin A, koji često nedostaje našem organizmu, a neophodan je za zdrav vid i održavanje tkiva.

Rak, bolest u kojoj se abnormalne ćelije tijela dijele i uništavaju tkivo, jedna je od najopasnijih bolesti.

Iako rak se ponekad može pojaviti nasumično, postoje i koraci koji se mogu preduzeti kako bi se bolest spriječila.

Dobro je poznato da su izbjegavanje dima cigareta i nošenje kreme za sunčanje dva najbolja i najjednostavnija načina za sprečavanje određenih vrsta raka, ali još jedan manje poznati način koji je jednako jednostavan kao – ispijanje soka od paradajza.

Paradajz sadrži likopen, koji osim svoje sposobnosti da pomaže zdravlju kostiju i krvnom pritisku, takođe je povezan sa smanjenjem rizika od nekoliko vrsta raka, uključujući i rak prostate.

“Sok od paradajza je nevjerovatno bogat izvor karotenoida, likopena. Ova hranjiva materija daje paradajzu jarkocrvenu boju, djeluje kao snažan antioksidans i takođe se pokazalo u nekoliko studija da smanjuje upalu i rizik od nekoliko vrsta raka”, kaže nutricionistkinja Linzi Voher.

Ne samo da likopen pomaže u prevenciji određenih vrsta raka već je jedna brazilska studija čak otkrila da je likopen djelotvoran u ubijanju ćelija raka prostate.

Dok se likopen nalazi u bilo kojoj varijanti paradajza, stručnjaci kažu da je često najsnažniji u proizvodima poput soka.

Likopen koji se nalazi u paradajzu moćniji je u kuvanom obliku.

(Cuvajzdravlje.ba)