Šta četiri šoljice kafe dnevno rade vašem organizmu

Prekomjerna konzumacija kafe može štetiti tijelu. Dakle, koliko šoljica kafe dnevno možete da popijete bez posljedica?

Ukoliko smatrate da ste zavisnik od kafe, vjerovatno se pitate šta se dešava sa vašim tijelom kada previše koristite kofein. Kofein je najrasprostranjenija i najčešće korišćena legalna droga na svijetu. To je psihoaktivna droga o kojoj se široko raspravlja u naučnim i pravnim krugovima. Neki vide kafu kao zdravstvenu korist, drugi kažu da je to dodatak ishrani koji ne donosi nikakvu korist.

Postoji maksimalna bezbijedna dnevna doza kofeina. To je utvrdila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA). Prema ovoj vladinoj organizaciji, konzumacija 400 miligrama ove supstance dnevno je bezbijedna za odraslu osobu i ne bi trebalo da bude praćena neželjenim efektima. Možemo reći da je ovo ekvivalentno oko 5 šoljica kafe dnevno.

Postoji i donja bezbedna granica, što je ekvivalentno 250 miligrama kofeina, što je 2 do 3 šolje dnevno. U ovom opsegu, većina zdravih odraslih osoba ne izvještava o neželjenim reakcijama.

Predoziranje kofeinom se smatra više od 1.200 miligrama dnevno, a 600 miligrama dnevno se smatra viškom. Iako se čini da je nemoguće popiti toliko kafe, trebalo bi da razmislite i o upotrebi dijetetskih suplemenata koji sadrže ovu supstancu.

Višak kofeina u tijelu i njegovi simptomi

Treba imati na umu da usaglašenost sa preporučenom dozom kofeina, o kojoj smo ranije govorili, omogućava vam da izbjegnete neprijatne simptome. Istina je da vam šoljica kafe daje energiju, poboljšava koncentraciju i smanjuje vrijeme reakcije. Međutim, uz zloupotrebu kofeina, mogu se pojaviti negativni simptomi:

Nervoza

Nesanica

Problemi sa gastrointestinalnim traktom, gorušica i mučnina

Problemi sa govorom

Tahikardija ili povećan broj otkucaja srca

Osip na koži ili crvenilo lica

Pojava anksioznosti je važna činjenica. Neki ljudi smatraju da ih kafa čini nervoznim i uznemirenim bez očiglednog razloga.

(Čuvajzdravlje.ba)