Šta sve može kamilica: Najstariji lijek narodne medicine

Kamilica svima je dobro poznata biljka za koju se može reći da nema kuće u kojoj se ne nalazi. Drugi nazivi za nju su kamomila, maternjak, telenak…

To je jednogodišnja biljka sa stabljikom visine 20 do 50 cetimetara. Listovi su joj sitni, a cvjetovi, koji se nalaze na vrhovima grančice, u sredini su žuti, oivičeni bijelim jezičastim laticama.

Kako postoji više sličnih vrsta, pravu možemo prepoznati po tome što je unutar cvjeta šuplja, a ne ispunjena kao kod divlje vrste ili bijele rade. Cvijet kamilice poznat je i po prijatnom mirisu. Biljka dobro uspjeva na zapuštenom neplodnom zemljištu, poljima i uz puteve.

Smatra se da je stari Egipat postojbina kamilice i vjeruje se da je bila posvećena suncu. U jednom starom engleskom časopisu kamilica se spominje kao jedna od devet svetih biljaka.

Kamilica je jedan od najstarijih lijekova narodne medicine. Još davne 1570. godine o njenom ljekovitom dejstvu Hieronimus Bok je zapisao: “Bez tog cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići jer nema korisnije lekovite biljke od cvijeta kamilice koju upotrebljavamo za sve bolesti”!

Terapijska upotreba ove biljke je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Njena velika prednost je što nije ni otrovna ni škodljiva. Kamilica je jedno od najboljih sredstava za liječenje zapaljenja kože i sluzokože. Pomaže i kod opekotina, rana i čireva. Korisna je za klistiranje, zapiranje i ispiranje polnih organa i ojedenih mjesta. Kamilica se upotrebljava i za ispiranje očiju, usta, nosa i ušiju, kao i svih osjetljivih organa. Korisna je i kod svih oboljenja crijeva i želuca, grčeva, upale debelog crijeva, nadutosti, kao i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. Pomaže i u liječenju razdražljivosti, nesanice, nervnih oboljenja i reumatizma.

Zanimljivo je da kamilica može da se koristi i u obliku tinkture i eteričnog ulja. Tinktura (rastvor cvetnih glavica kamilice u alkoholu), može da se upotrebljava za ispiranje usta kod upalnih procesa ili česte pojave afti. Eterično ulje od kamilice jedno je od najdelikatnijih i veoma je pogodno za djecu. Ima široku primenu u farmaciji, kozmetici i parfimeriji. Koristi se u aromaterapiji za lečenje grčeva, glavobolje, akni, ublažavanje opekotina, snižavanje temperature i liječenje depresije. Pomaže kod alergija, anemije, konjunktivitisa, upaljenih tetiva i zglobova, kao i bolova u mišićima.

Za ljepšu kožu

Dovoljno je jednom nedeljno umiti se čajem od kamilice da bi koža lica izgledala negovano, a time i ljepše.

Lijek za smirenje

Kašiku kamilice preliti sa dva decilitra ključale vode, zatim poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta, a oni koji žele jači čaj, sat vremena.

Otvara apetit

Dvije kašike kamilice preliti sa dva decilitra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti sat vremena da odstoji, a zatim procijediti. Čaj piti hladan i nezaslađen pola sata prije jela. Čaj od kamilice nikad se ne kuva jer ona sadrži eterična ulja koja bi u tom slučaju isparila!

Zaustavlja opadanje kose

Ko ima problema sa opadanjem kose poželjno je da prilikom ispiranja upotrebljava čaj od kamilice (četiri kašike biljke preliti litrom kipuće vode, poslije 10 minuta procijediti i sačekati da se prohladi). Kosa postaje puna i sjajna. Može se koristiti i za pozlaćivanje plave kose ili da crna ili smeđa kosa dobiju svetliji ton.

Opuštajuća kupka

Dvije šake kamilice preliti vrelom vodom i ostaviti malo da odstoji, a zatim procijediti i dodati vodi u kadi. Već posle dvadesetak minuta koliko dejstvo kupke traje, primjećuju se promjene u raspoloženju.

Ublažava menstrualne tegobe

Punu kašiku kamilice preliti sa 2,5 decilitra vrelog mlijeka, procijediti i tople obloge staviti na stomak. Bolovi će ubrzo nestati.

(Cuvajzdravlje.ba)