Što krivo radimo: Od kapanja očiju sve do uzimanja tableta

Liječenje na pravi način jednako je bitno kao i prava terapija za određenu bolest, a ponekad te pogreške mogu poništiti učinak lijekova, pa čak i značiti život ili smrt. Ovo je sedam najčešćih pogrešaka:

 

1. Držanje očiju otvorenima nakon primjene kapi za oči

Unutarnji kut očiju treba pritisnuti i tako držati barem dvije minute. Na taj se način sprečava istjecanje kapi niz kapak ili u grlo. Ako se osjeti okus kapi u ustima, to znači da se većina izlila u grlo i smanjilo se djelovanje, što može biti posebno opasno kod uzimanja antibiotika ili lijekova za glaukom. Čak bi se 70 posto nuspojava takvih kapi moglo spriječiti samo da se pravilno zatvore oči nakon primjene, pokazuju istraživanja.

Donji kapci se trebaju povući prema dolje tako da tvore kanaliće, u koje se potom stavljaju kapi. To je bolji i ispravniji način nego da se aplicira direktno na očnu jabučicu. Oči se nakon kapanja trebaju odmah zatvoriti bez treptanja, Također bi valjalo napraviti pauzu od dvije do tri minute između tretiranja svakog oka.
2. Ibuprofen uz obrok

Vjeruje se da se tablete protiv bolova ne smiju uzimati na prazan želudac jer ga mogu oštetiti. Međutim, to je pogrešno jer se na taj način produljuje početak djelovanja za do 45 minuta. Iako dugotrajno i redovito uzimanje lijekova na bazi ibuprofena može napraviti štetu u želudcu, taj je rizik kod uzimanja po potrebi vrlo malen. Tableta na prazan želudac može djelovati već nakon 15 minuta.

 

3. Udisanje spreja za nos

Mnogi instinktivno udahnu sadržaj u sebe čim nasprejaju nos, a tako zapravo sve odlazi u grlo i lijek ne djeluje. Umjesto uvlačenja, treba samo normalno disati. Druga pogreška u tretiranju nosa je zatvaranje suprotne nosnice jer se tako pomiče septum i blokira prolazak lijeka, koji se u pravilu treba usmjeriti prema vanjskom zidu nosnice, a ne prema sredini.

Prije aplikacije medicinskog spreja u nos, nije loše prvo unijeti onaj na bazi morske vode jer on pomaže razrijediti sluz pa lijek bolje djeluje. Općenito se sprejevi i kapi za nos ne smiju uzimati kroz dugo razdoblje, već najviše od tri do sedam dana bez prekida. Ako se rabe dulje, mogu izazvati ovisnost i oštetiti sluznicu.

 

4. Ostavljanje gela protiv bolova na površini kože

Bolove u mišićima najbolje ublažavaju gelovi i kreme s efektom grijanja ili hlađenja, ali samo ako se pravilno apliciraju, što podrazumijeva trljanje bolnog područja kružnim pokretima kako bi se potaknula cirkulacija te ubrzala razgradnja lijeka, piše Daily Mail.
5. Rezanje flastera s djelatnim tvarima

Naizgled bezazleno, ali i najobičniji se flasteri mogu primijeniti pogrešno. To se odnosi na flastere koji u sebi imaju lijek ili djelatni sastojak poput nikotina. Ljudi misle da će bolje i brže djelovati ako ga prije lijepljenja zarežu i oslobode sastav, ali tako se samo igraju zdravljem jer je namjena takvih flastera da postupno oslobađaju tvari. Njihovim oštećivanjem pacijent može primiti ili previše ili premalo lijeka.

 

6. Prebrzo udisanje inhalatora za astmu

Čak jedan od triju pacijenata s astmom neispravno upotrebljava inhalator i tako potencijalno ugrožava zdravlje. Prebrzim udahom lijeka, on naglo odlazi u grlo, a tek manjina dopire do pluća. Umjesto toga, treba polako udisati otprilike pet sekundi i još deset sekundi zadržati dah da se lijek rasporedi po plućima.

Nakon prvog udaha valja pričekati tridesetak sekundi prije drugoga dok se doza u inhalatoru ne ustabili. Znak pogrešne primjene inhalatora je dim iz nosa ili usta te osjećaj okusa lijeka u ustima.

 

7. Strah od spreja za anginu

Liječnici za anginu obično propisuju sprej na bazi glicerina, koji širi krvne žile i ublažava simptome angine. Mnogi misle kako se on smije upotrebljavati samo u hitnim slučajevima, a to nije istina jer je sprej zapravo bezopasan te se može koristiti i preventivno. Ako bol ne nestane u roku od pet minuta nakon ponovljene doze, postoji sumnja od infarkta pa se preporučuje pozvati Hitnu pomoć.

 

8. Primjena kapi za uši prije spavanja

Mnogi nakapaju uši i nastave s aktivnostima, ali tako se kapi samo izliju van. Zato treba nakon tretmana jednog uha glavu nagnuti na stranu i pustiti da kapljice prođu do ušnih kanala. Također ih izbjegavajte kapati prije spavanja jer će se isto izliti iz uha prilikom okretanja u snu.