Suplementi koji sadrže cink i folnu kiselinu ne poboljšavaju plodnost muškaraca

Iako je uvriježeno mišljenje da pomažu, čini se da suplementi koji sadrže cink i folnu kiselinu ne povećavaju plodnost muškaraca, otkriva novo istraživanje. Tačnije, ovi dodaci u provedenoj studiji nisu povećali stopu trudnoća, broj spermatozoida ili funkciju sperme.

“Naši rezultati sugeriraju da ti dodaci prehrani imaju malo ili nikako učinka na plodnost i da mogu čak izazvati blage gastrointestinalne simptome”, rekao je istraživač Enrique Schisterman.

Istraživači su u studiju uključili više od 2.300 parova u SAD-u koji su planirali liječiti neplodnost. Nasumično su muškarcima odredili da uzmu tabletu koja sadrži cink i folnu kiselinu ili placebo.

Broj trudnoća nije bio značajno različit kod muškaraca koji su dobili dodatak i muškaraca koji su uzeli placebo. Među muškarcima koji su uzimali dodatak bilo je 404 ostvarenih trudnoća u poređenju s 416 među muškarcima koji su uzimali placebo, objavili su istraživači.

Kvalitet spermatozoida također je bio sličan između grupa, ali udio prekinute DNK u spermi bio je veći u grupi muškaraca koji su uzimali suplemente (30 posto) nego u placebo grupi (27 posto).

Istraživanja su povezala visoku stopu prekinute DNK sperme s neplodnošću, primijetili su istraživači.

Muškarci koji su uzimali suplemente također su prijavili stomačne tegobe, mučninu i povraćanje u odnosu na one muškarce koji su uzimali placebo, piše Health24.

Izvještaj je objavljen u Journal of the American Medical Association.

(Cuvajzdravlje.ba)