Svečano otvoren Prvi kongres endoskopskih hirurga BiH

Prvi kongres endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem, koji se u glavnom gradu BiH održava od 6. do 8. septembra, svečano je otvoren večeras na prigodnom skupu u sarajevskoj Vijećnici.

Kongres, organiziran uz podršku EAES-a (Evropske asocijacije endoskopskih hirurga), zvanično je otvorio predsjednik te asocijacije profesor Andera Pietrabissa, istaknuvši značaj ostvarivanja saradnje i edukacije u oblasti moderne hirurgije.

Naglasio je kako EAES treba posmatrati kao platformu i priliku za razmjenu iskustava i sticanje novih znanja i vještina u skladu s najvišim postignućima iz domena endoskopske hirurgije.

Uime domaćina skupa dobrodošlicu kolegicama i kolegama iz zemalja regiona i svijeta poželio je predsjednik Udruženja endoskopskih hiruga BiH (UEHBH/AESBH) i subspecijalista abdominalne hirurgije Klinike za hirurgiju UKC Tuzla Samir Delibegović, podsjećajući kako je UEHBH formiran 12. aprila 2018. godine, te da ovo udruženje uživa podršku diljem BiH, ali i kolega iz zemalja regiona i šire.

Kazao je kako je UEHBH kreirao vlastitu web-stranicu te najavio kako su za narednu godinu planirana dva workshopa u Foči i Sarajevu, kao i edukacija mladih bh. doktora u endoskopskim centrima u svijetu, te pokretanje časopisa endoskopske hirurgije.

Delibegović je naglasio kako kongres u Sarajevu predstavlja najveći hirurški skup u historiji BiH, na koji dolazi 40 eminentnih predavača iz cijelog svijeta od Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Italije, do Kine.

Istovremeno, iskazao je zahvalnost zahvalnost Gradu i Kantonu Sarajevo za podršku koju su pružili održavanju Prvog kongresa endoskopskih hirurga BiH.

Sudionike svečanosti pozdravio je uime gostiju predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga iz Srbije profesor Miloš Bjelović, izražavajući zahvalnost svima koji su iskazali interes za održavanje ovako značajnog skupa.

Kazao je kako mu je drago da sa sudionicima kongresa dijeli zajedničku ideju – ideju endoskopske hirurgije, pozivajući ih da sudjeluju u radu kongresa Udruženja na čijem je čelu, a čije održavanje slijedi u novembru ove godine u Beogradu.

Ceremonija otvaranja Kongresa bila je prilika za proglašenje počasnih članova Udruženja endoskopskih hirurga BiH, kao i za druženje uz prigodan program u kojem je nastupio bh. muzički sastav ‘Divanhana’.

Kako je rečeno, na Prvi kongres endoskopskih hirurga BiH dolaze brojni istaknuti stručnjaci iz niza zemalja, a predavanja će biti održana u sklopu 11 stručnih sesija.

Između ostalih, na skup su pozvani eksperti iz EAES-a – Popa Dorin (Svedska), Nader Francis (UK), Piotr Mysliwiec (Poljska, Marek Soltes (Slovačka) i predsjednik EAES-a Andrea Pietrabissa (Italija).

Na Kongresu sudjeluju i predsjednici udruženja endoskopskih hirurga iz regije – profesori Miloš Bjelović (Srbija), Igor Stipančić (Hrvatska) i Aleš Tomašič (Slovenija) kako bi pružili pomoć u edukaciji, organizaciji radionica i pokretanju časopisa.

(Cuvajzdravlje.ba / FENA)