Svjetska sedmica dojenja od 1. do 7. augusta

Svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. augusta u više od 170 država svijeta, ove godine pod posebnim okolnostima i u znaku globalne pandemije virusa “Covid-19”, navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).
Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ova sedmica usmjerena je na važnost saradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promociji dojenja i pružanja podrške mladim majkama.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje do šest mjeseci bebe, a nastavak dojenja uz dohranu do dvije godine.
Slogan ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja jest “Podržite dojenje za zdraviju Planetu”. Osim dobrobiti za zdravlje djeteta, dojenje pokazuje pozitivne učinke i na zdravlje majke te doprinosi manjoj učestalosti raka dojki i jajnika, šećerne bolesti i visokog pritiska.
Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu kojoj treba puno energije, hranjivih tvari, minerala, vitamina, masnoća i drugih nutrijenata bitnih za intenzivni rast i razvoj. O dojenju je provedeno na hiljade istraživanja i gotovo sva pokazuju samo pozitivni uticaj na bebu, kažu u INZ-u.
Mnoga istraživanja kažu kako su dojena djeca kao odrasle osobe zdravije, otpornije, zadovoljnije, dugovječnije. Ključ za dugoročno zdravlje čovjeka je upravo u hrani koju unosi.
Posebno na početku života kada organski sistem i imunitet započinju svoj razvoj i trebaju im sprecifični nutrijenti. Njih ima samo mama, odnosno majčino mlijeko.
Iz INZ-a ističu da je dojenje za svaku majku i dijete najprirodnija i jedna od najljepših stvari na svijetu. Samo zato što je prirodna stvar, ne znači automatski da je i jednostavna.
Svjetski savez za podršku dojenju jest globalna mreža pojedinaca i organizacija koje se brinu o zaštiti, promociji i pružanju podrške dojenju diljem svijeta, čiji se napori temelje na deklaraciji “Innocenti”, programu “Ten Links for Nurturing the Future” i SZO/UNICEF-ovoj Globalnoj strategiji prehrane novorođenčeta i malog djeteta.
(Čuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....