Svjetski dan srca – Psihološki stres može udvostručiti rizik od srčanog udara

Svjetski čelnici obavezali su se, u maju 2012. godine, da će do 2025. godine smanjiti globalnu smrtnost od nezaraznih bolesti (NCD) za 25 posto. Kardiovaskularna bolest (CVD) odgovorna je za gotovo polovinu svih smrtnih slučajeva NCD-a, zbog čega je Svjetski dan srca savršena platforma za ujedinjenje u borbi protiv CVD-a.

– CVD je vodeći uzrok smrti u svijetu koji svake godine odnese 18,6 miliona života – navodi se.

CVD je kategorija bolesti koje pogađaju srce ili krvne žile (arterije i vene). Uzrok može biti kombinacija socioekonomskih, bihejvioralnih i okolišnih faktora rizika, uključujući visoki krvni pritisak, nezdravu prehranu, visoki holesterol, dijabetes, zagađenje zraka, pretilost, upotrebu duhana, bolesti bubrega, fizičku neaktivnost, stres i štetnu upotrebu alkohola.

Po podacima Svjetske federacije za srce, CVD (uključujući i moždani udar) predstavlja vodeći uzrok smrti u svijetu, koji svake godine odnese 18,6 miliona života. Time se naglašavaju aktivnosti koje se mogu poduzeti da bi spriječili i kontrolirali CVD.

Cilj Svjetskog dana srca je potaknuti edukativne aktivnosti da bi se kontroliranjem faktora rizika, kao što su upotreba duhana, nezdrava prehrana i fizička neaktivnost, moglo izbjeći najmanje 80 posto preuranjenih smrti uzrokovanih bolestima srca i moždanim udarom.

– Podaci iz Zdravstveno statističkog godišnjaka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za 2021. godinu ukazuju da u ukupnoj smrtnosti u Federaciji BiH, odmah nakon COVID-19, dominiraju akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna (primarna) hipertenzija i hronična ishemična oboljenja srca – naglašeno je.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, ključna poruka Svjetskog dana srca 2022. godine je “Koristite srce za svako srce!”. Svjetski dan srca prilika je da svi zastanu i razmisle kako najbolje koristiti srce za čovječanstvo, za prirodu i za sebe.

– “Koristite srce” znači razmišljati drugačije, donijeti ispravne odluke, djelovati hrabro, pomagati drugima. Kao prvi i posljednji znak života, srce ima potencijal da ujedini sve ljude. “Za svako srce” uključuje korištenje riječi “za” i skreće fokus sa samih akcija na korisnike akcija, omogućavajući širu primjenu kampanje, istovremeno je čineći osobnijom, sa ciljem da poruke Svjetskog dana srca dođu do što većeg broja pojedinaca da bi pomogle u postizanju kardiovaskularnog zdravlja za svakog čovjeka – navodi se.

Pristup liječenju i podršci oboljelim od CVD-a uveliko se razlikuje u cijelom svijetu. Više od 75 posto smrtnih slučajeva izazvanih CVD-om događa se u zemljama sa niskim do srednjim dohotkom, ali dostupnost zdravstvenih usluga može biti problem bilo gdje. Uključivanjem u globalne događaje, kao što su Svjetski dan srca, kao i lokalnim aktivnostima, data je mogućnost širenja svijesti i pomoći u promjeni života cijelog čovječanstva.

Kako je naglašeno, zagađenje zraka uzima živote 7 miliona ljudi svake godine i odgovorno je za 25 posto svih smrtnih slučajeva od CVD-a.

– Bilo da se radi o neposrednim aktivnostima, poput hodanja ili vožnje biciklom umjesto putovanja automobilom ili dugoročnim naporima poput podrške zakonodavstvu vezanom za čisti zrak, svako od nas može doprinijeti zdravijoj planeti na svoj način, te tako utjecati i na kardiovaskularno zdravlje – navodi se.

Dodaju i to da psihološki stres može udvostručiti rizik od srčanog udara. Vježbanje, meditacija i dovoljno kvalitetnog sna pomažu u snižavanju nivoa stresa. Odupiranjem štetnim mehanizmima suočavanja i lošim navikama izazvanim stresom, svako od nas može povećati zdravlje srca.

– Svjetski dan srca je globalna kampanja tokom koje pojedinci, obitelji, zajednice i vlade širom svijeta učestvuju u brojnim aktivnostima da bi preuzeli brigu o svom zdravlju srca i zdravlju drugih. Svjetska federacija za srce, kroz tu kampanju, ujedinjuje ljude iz svih zemalja u borbi protiv CVD-a te nadahnjuje i pokreće međunarodnu akciju za poticanje zdravog života širom svijeta – saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

(Cuvajzdravlje.ba)