SZO o slučajevima majmunskih boginja: ‘Veoma neobično’

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je informisana o 92 potvrđena i 28 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja u zemljama u kojima ovaj virus nije endemski.

Utvrđeni slučajevi nisu povezani sa putovanjima u oblasti u kojima je ovaj virus endemski prisutan, što je “veoma neobično”, objavljeno je na “Twitter” profilu SZO.

Virus se prenosi među ljudima bliskim fizičkim kontaktom u slučajevima koji su simptomatski, prenosi TASS.

“Na osnovu dostupnih informacija, slučajevi su uglavnom, ali ne ekskluzivno, identifikovani među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima i koji traže pomoć na nivou primarne zdravstvene zaštite i klinika za seksualno zdravlje”, navodi SZO.

Genetskim sekvenciranjem uzoraka iz slučaja u Portugaliji utvrđena je bliska veza sa slučajevima koji su “izvezeni” iz Nigerije u Veliku Britaniju, Izrael i Singapur 2018. i 2019. godine.

Zemlje u kojima je ovaj virus endemski prisutan su Benin, Kamerun, Centralnoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Gabon, Gana (samo kod životinja), Obala Slonovače, Liberija, Nigerija, Republika Kongo, Sijera Leone i Južni Sudan.

(srna)