U Sarajevu se očekuju povećane koncentracije alergenih polena u zraku

U narednom periodu, imajući u vidu stabilizaciju vremenskih prilika, očekuju se veće koncentracije polena u vazduhu a time i povećanje alergijskih reakcija. Naglo će biti povećan polen trava i lipe te postepeno korova.

To je navedeno u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA.

Osobama koje su osjetljive na polen trava i korova preporučuje se da što duže borave u šumskim ekosistemima, posebno tokom ljetnog i ranog jesenjeg perioda. Preporuka je i da izbjegavaju određene lokalitete u sezoni cvjetanja lipa kao što je Vilsonovo šetalište, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

– Variranje koncentracija polena je u skladu sa vremenskim prilikama, pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije. Osobama osjetljivim na polen preporučuju se šetnje u jutarnjim ili kasnim satima, te nakon kiše kada je koncentracija polena niska. Također se preporučuje uzimanje što više tečnosti, umivanje mlakom vodom, jačanje imunog sistema kroz unos dovoljnih količina vitamina i minerala. U slučaju otežanih disanja, kihanja, suzenja očiju i nosa potrebno je obratiti se ljekaru – navodi se u izvještaju.

Čuvajzdravlje.ba / FENA