UKC RS: Prvi operativni zahvat stabilizacije skočnog zgloba novom metodom

Ljekari Klinike za ortopediju i traumotologiju po prvi put uradili su operativni zahvat koji se zove stabilizacija skočnog zgloba nakon povrede ligamenata i posljedične nestabilnosti odnosno Tight-Rope ATC syndesmotic repair.

Riječ je o operativnom tretmanu kojim se liječi nestabilnost skočnog zgloba nakon povrede ligamenata. Primjenom dosadašnjih operativnih tehnika nije se postizala prirodna pokretljivost zgloba, a uvođenjem ove metode se uspostavlja normalna funkcija zgloba do stanja prije povrede i spriječava neminovno dalje oštećenje zgloba tzv. artroza.

Povrede ligamenata skočnog zgloba se dešavaju vrlo često, ali nekad ostanu neprepoznate jer nema preloma kostiju, te se ne mogu dijagnostikovati standardnim procedurama. Primjenom ovog operativnog zahvata oporavak pacijenta se skraćuje sa šest na dva mjeseca, te se postiže funkcija zgloba najpribližnija prirodnoj. Osim uspostavljanja prirodne biomehanike zgloba prednost ove operativne tehnike je što se sa jednim operativnim aktom dolazi do željenog rezultata tj. do potpunog oporavka zgloba, za razliku od primjene prethodnih tehnika koje su zahtjevale ponavljane operativne zahvate kako bi se došlo do
približno istog rezultata. Ove vrste povreda se najčešće dešavaju kod profesionalnih i rekreativnih sportista, ali mogu da se dese i na radnom mjestu. Ljekar na osnovu kliničkog pregleda i dodatne dijagnostike određuje koji pacijenti su kandidati za primjenu ove metode.

Konstantnom edukacijom kadra u vodećim evropskim centrima i nabavkom najsavremenije opreme i implantata, te zahvaljujući podršci Uprave UKC RS, zahvat se prvi put izveo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Operativni zahvat uradili su: operater, dr Srđan Radanović, specijalista ortopedije i traumatologije, asistenti, dr Srđan Macanović, specijalizant ortopedije i traumatologije, dr Darko Vujinović, specijalizant ortopedije i traumatologije, instrumentari, Jelica Ristić, Sandra Bijelić, Igor Kajtez, anesteziolozi, dr Aleksandar Šibarević, specijalista anestezije i dr Dragana Agić, specijalizant anestezije i Ana Miličević, anesteziološki tehničar.

(Cuvajzdravlje.ba)