Ulje ove biljke čudotvorno djeluje i na teške alergije

Od kada je ambrozija pala s Olimpa, izgubila je svoju neodoljivu slast i umjesto hrane bogova postala jedno od najneugodnijih prokletstava alergije.

Tom prilikom joj ravnice najviše odgovaraju pa je upravo ovdje mjesto njenog najžešćeg djelovanja. Cvjeta i rasipa svoj neugodni žuti prah sve do koraja septembra. Nakon toga lakše se diše, ali sve će se opet ponoviti… ali, mora li?

Ne mora, kažu najnovija istraživanja. Ključ je u podizanju imuniteta organizma. Kada su alergijske reakcije već započele, značajno će ih ublažiti moćno ulje crnog kima.

Ali organizam treba pripremati i prije nego li nevolje dođu. Sa prvim danima oktobra, u smiraj prirode, stiže „crni med“ (Nigella – poliflorni cvjetni med sa sjemenkama crnog kima) kao najdjelotvornija priprema za borbu protiv svih oblika alergija.

Velika i sve veća izloženost stresu, aditivima i konzervansima iz hrane npr., mijenjaju čovjekov odbrambeni sistem koji učestalo odgovara alergijskim reakcijama. Protiv alergija nije se lako boriti – to priznaje i savremena medicina, koja osim konvencionalnih lijekova sve više prihvata i alternativne. Jedan od njih je i crni kim, odnosno ulje crnog kima.

Crni kim je kao djelotvoran sve-lijek poznat od davnina (postoje dokazi da su ga koristili i u drevnom Egiptu), a unazad nekoliko decenija afirmisan je i kao moderna panaceja. Brojna su njegova moćna svojstva, ali najvažnije je reći da su naučna istraživanja potvrdila da je najveća snaga crnog kima u tome što preko blagotvornog djelovanja na imunološki sistem obuhvata čitav organizam. U tome je i tajna crnoga kima kao lijeka protiv alergija.

Jedan od djelotvornih načina jačanja organizma i pripreme za borbu protiv alergija je i konzumiranje malih količina poliflornog meda s crnim kimom u vrijeme „primirja“ s prirodom: već od rane jeseni do početka proljeća. Djeluje poput lagane, postupne ali djelotvorne vakcine, šta potvrđuju naučna istraživanja, a svjedoče o tome svi koji su se ovu metodu primijenili na vlastitoj koži.

Priča o crnom kimu

Crni kim slovi kao panaceja, kao lijek za veliki broj ozbiljnih bolesti. Sitne crne sjemenke imaju idealan hemijski sastav što ih čini superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka. Istorija korištenja ulja crnog kima započinje još u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost se počinje naučno istraživati tek prije četrdesetak godina.

Od tada, provedeno je oko 200 različitih studija na različitim institutima i univerziteta. Potvrđeno je da na zaista veliki broj bolesti crni kim djeluje blagotvorno, iscjeljujuće: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astme, alergije, hroničnog umora, povišenog kolesterola, šećerne bolesti, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni pritisak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom…i popis se samo nastavlja.

Ne treba zanemariti djelovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijim i jačima, sprečava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore, regenerira oštećene stanice kože.

Djelovanje ulja crnog kima na alergije

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sistema obrane na različite, inače neškodljive, faktore iz okoline. Uopšteno možemo reći da su alergeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela.

To je koristan mehanizam odbrane od štetnih faktora iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. Ali, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije.

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Ulje crnog kima treba uzimati tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen rezultat pokazuje da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.

Zbog svojeg hemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), te na atopijski dermatitis (zbog omega 6 kiseline). Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u martu ili aprilu), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Ulje crnog kima treba uzimati tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi.

Kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni. Tokom zime može se napraviti pauzu, ali opet treba početi s terapijom najkasnije u februaru.

Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije skoro u potpunosti riješili svih simptoma alergije.