Uvijek siti! 3 dijetalne zamjene za krompir, tjesteninu i hljeb

Svi koji žele zadržati liniju ili se pak riješiti pokojeg kilograma viška trebali bi voditi računa o onome što i koliko jedete. Ako vam nedostaje ideja, a ne želite ostati gladni, isprobajte zamjene za hljeb, tjesteninu i kroumpir s minimalno kalorija i maksimalno nutritivnih sastojaka koje možete jesti koliko god i kad god želite.
Zamjena za krompir
Ova namirnica može se pripremati na bezbroj načina, a ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija pa je s time idealna je zamjena za krompir.
Želite li cvjetaču tj. karfiol pretvoriti u ukusan prilog skuhajte je i pripremite kao krompir te pretvorite u pire. Isto tako, kuhana cvjetača začinjena s malo soli, papra, maslinovog ulja i octa postaje najukusnija salata koju možete jesti i samu.
Zamjena za hljeb
Hljeb je vrlo popularna namirnica koja je usko povezana s debljanjem. Ako ste i vi ovisnik o hljebu te ne možete niti zamisliti obrok bez njega, donosimo alternativu. Riječ je o hljebu bez trunke brašna koji je vrlo ukusan i jednostavan za pripremu. Donosimo recept:
Sastojci:
-3 jaja
– 100 grama sirnog namaza
– 1/2 žličice praška za pecivo
– prstohvat soli
– papir za pečenje
Priprema:
1. U jednu zdjelu izdvojite bjelanjke, dodajte malo soli i istucite ih u snijeg.
2. U drugu zdjelu stavite žumanjke, sir i prašak za pecivo i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu, glatku smjesu.
3. U dobivenu smjesu postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka te ga polako i postepeno umiješajte kako bi zadržao volumen.
4. Na tepsiju raširite papir za pečenje, žlicom uzimajte smjesu te je stavljajte na papir, ali ostavite dovoljno razmaka između peciva.
5. Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu te pecite peciva oko 25 minuta na 150 stupnjeva celzijusa.
Zamjena za tjesteninu
Tjestenina je mnogima glavni dio brzinskog obroka koji se može pripremiti u svega pola sata. No iako je vrlo ukusan dodatak jelima, tijesto nije prijatelj vaše linije, posebno ako planirate izgubiti pokoji kilogram viška.
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....