Vakcina protiv HPV-a smanjuje rizik od raka grlića materice za skoro 90 posto

Vakcina protiv humanog papiloma virusa, ili HPV-a, smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90 posto, pokazuju prvi podaci istraživanja među populacijom u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

Istraživačka, humanitarna organizacija, Cancer Research UK, opisala je rezultate kao historijske i rekavši da pokazuju da vakcina spašava živote.

Gotovo svi karcinomi grlića materice uzrokovani su virusima, a nadamo se da bi vakcinacija mogla gotovo eliminirati bolest.

Istraživači su rekli da uspjeh znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati i mnogo manje testova brisa grlića materice.

Djevojčice mogu primiti vakcinu u dobi od 11 do 13 godina, ovisno o tome gdje žive u Velikoj Britaniji. Vakcinu od 2019. godine mogu primiti i dječaci.

Studija, objavljena u medicinskom žurnalu Lancet, sagledava šta se dogodilo nakon što je vakcina uvedena za djevojčice u Engleskoj 2008. godine.

Te učenice su odrasle, i sada su mlade žene u 20-im godinama. Studija je pokazala smanjenje i predkanceroznih izraslina i smanjenje pojave raka grlića materice za 87 posto.

– Uticaj vakcine bio je ogroman – rekao je profesor Peter Sasieni, jedan od istraživača na King’s College London.

Smanjenje postotka bolesti je bilo nešto manje kada su stariji tinejdžeri imunizirani kao dio kampanje. To je zato što se manje starijih tinejdžera odlučilo na vakcinu i u idealnom slučaju ona se treba primiti prije nego osoba postane seksualno aktivna.

Sveukupno, studija procjenjuje da je program vakcina protiv HPV-a spriječio oko 450 karcinoma i 17.200 predkanceroznih stanja.

Profesor Sasieni kaže da je to samo ,,vrh ledenog brijega jer su vakcinisani još mladi da obole od raka, tako da će broj osoba koje su vakcinom zaštićene od HPV-a vremenom samo rasti.”

Čuvajzdravlje / FENA