Velika četvorka za snižavanje kolesterola

Prva stvar koju morate promijeniti kada imate povišen kolesterol jest prehrana. Izbacite velike količine mesa, pržene hrane, a okrenite se režimu prehrane koji je orijentiran na voću, povrću i ribi.

Takozvana super hrana vam može pomoći sniziti loš kolesterol (LDL) i čak povećati razine dobrog (HDL). LDL kolesterol bi se trebao kretati do brojke 110, a HDL bi trebao biti viši od 35. Liječnici preporučuju neka vam zbroj oba kolesterola bude ispod 200 piše Ordinacija.hr.

Bademi

Konzumacija orašastih plodova, pogotovo badema koji su bogati izvori mononezasićenih masnoća, izrazito je dobra za borbu protiv lošeg kolesterola. Prema istraživanjima, konzumacija četvrtine šalice badema dnevno snižava LDL kolesterol za 4,4 posto. Držite se propisane količine jer bademi također sadrže puno kalorija. Ne moramo ni reći da izbjegavate pržene bademe u šećeru. Iako su slađi, i time ukusniji, zašećereni bademi su prava kalorijska bomba.

Riba

Česta konzumacija riba se preporuča zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina. Iako su “masne”, one su zapravo korisne našem organizmu. Najviše ih ima u masnijim ribama kao što je losos ili tuna. Optimalna je konzumacija 1,5 do 3 grama omega-3 kiselina dnevno. Otprilike 110 grama lososa sadrži tu potrebnu količinu. Ako niste obožavatelj okusa ribe, a morate sniziti kolesterol, probajte s dodacima ribljeg ulja.

Crveno vino

Jedna čaša crnog vina na dan štiti srce i snižava kolesterol, ali nemojte pretjerati. Jedna čaša znači jedna. Ne možete preskočiti par dana u tjednu i onda sve to nadoknaditi za vikend. Doduše, postoje razlike u količini za muškarce i žene. Dok žene “smiju” uživati u jednoj čaši crnog vina dnevno, muškarcima se dopuštaju dvije. Crno vino sadrži flavonoide, koji se također nalaze u crvenom grejpu i kakaovcu.

Soja

Mala količina soje i njenih prerađevina može nas zaštititi od previsokog kolesterola. Da pozitivne rezultate je potrebno svega 25 grama sojinih proteina dnevno. Konzumacija soje se ne preporuča osobama koje imaju povišen rizik od raka prostate i dojke jer sadrži puno fitoestrogena koji hrani tumore koji ovise o hormonima.