Voće bogato vitaminima: Crno grožđe, jesenji eliksir zdravlja

Koja je vaša prva asocijacija kad ugledate vinograd? Sočni plodovi vinove loze? Vino? Sok? Suvo grožđe? Na šta god da ste pomislili, pomislili ste na zdravlje – grožđe se jede sirovo ili se prerađuje u sok, vino, sirće, džem i marmeladu, smutije.

Vrijeme sazrijevanja grožđa počinje od avgusta i traje i do kraja oktobra pa se odlično uklapa u jesenju pripremu imunološkog sistema za hladnije dane, kad je organizam više podložan padu imuniteta i različitim infekcijama.

Mnogo je razloga da svakog dana pojedete bar jedan grozd jer crno grožđe obiluje vitaminima i folnom kiselinom. Grožđe je svakako jedna od najhranjivijih namirnica jer sadrži kalijum, ugljene hidrate, proteine, vitamin A i C, kalcijum, gvožđe, vitamin B6 i magnezijum.

Ako ga jedete redovno tokom čitave sezone doprinijećete detoksikaciji tijela, pozitivno će uticati na zdravlje srca i krvnih sudova, bubrega, kože…

Poboljšava pamćenje

Crno grožđe može da pomogne u usporavanju razvoja zaboravnosti kod starijih. Do tog zaključka su došli naučnici koji su svoj rad objavili u britanskom nutricionističkom žurnalu. Za takav efekat grožđa zaslužni su polifenoli pronađeni u sjemenkama.

Dobro je za srce

Grožđe obiluje antioksidansima i polifenolima važnim za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači iz Bostona otkrili su da polifenoli grožđa mogu da smanje loš holesterol, da snize krvni pritisak i smanje upale, što sve utiče na bolji rad srca. Grožđe, ustanovljeno je u istoj studiji, sprečava i zgrušavanje krvi.

Čisti bubrege

Sastojci grožđa antocijanin i resveratrol, koji se takođe ubrajaju u snažne antioksidanse, imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju infekcije i bolesti. Oni, takođe, čiste tijelo od toksičnih elemenata poput mokraćne kiseline. Zato je grožđe odličan izbor za detoksikaciju bubrega jer pomaže da se pročisti urinarni trakt od nezdravih kiselina.

Reguliše šećer

Osobe koje imaju povišen šećer u krvi često čuju savjete da ne bi trebalo da jedu grožđe, naročito zbog toga što ono sadrži oko 20 grama prostih ugljenih hidrata u količini koja staje u jednu šolju. Ali, grožđe ima nizak glikemijski indeks, a to znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncentracije. Tokom nekih naučnih studija ustanovljeno je i da grožđe sadrži jedinjenja koja smanjuju nivo šećera u krvi.

Regeneriše kožu

Flavonoidi otkriveni u ovom voću mogu da smanje oštećenja ćelija kože usljed pretjeranog izlaganja ultraljubičastim zracima sunca. Ovo zračenje je glavni uzrok kožnih problema, opekotina i solarnog eritema, kao i prijevremenog starenja dermisa i epidermisa.

 

(Cuvajzdravlje.ba / NN)