Voda s limunom i maline regulišu hormone

Kad razmišljate o hormonskom zdravlju, šta vam prvo pada na pamet? Tablete? Ne bi trebalo, jer postoje djelotvorna prirodna sredstva. Tema uravnoteženog hormonskog zdravlja sa starenjem postaje aktuelnija. Dolaze na red skupi lijekovi i beskrajne konsultacije s endokrinologom. Pokušajte prirodnim putem da spriječite potrebu za lijekovima koji regulišu hormonske promjene.

Ovo su prirodni recepti koji uređuju lučenje hormona, ali nisu zamjena za lijekove kada su oni neophodni:

Topla voda s limunom

Topla voda s limunom doprinosi smanjivanju težine, uklanja toksine iz organizma, poboljšava imunitet, stanje kože i probavu. Razlog za to je što limun utiče na hormon sitosti – leptin. Ukoliko leptin nije u ravnoteži, tijelo počinje da stvara masne naslage. Limun pomaže da se izbjegne dehidracija i poboljša varenje.

Recept:

Iscijedite sok od pola limuna u čašu tople vode i ispijte odjednom. Jutro će vam bolje početi uz ovaj napitak.

Čaj od listova maline

Listovi maline se od davnina koriste za jačanje mišića maternice. Naučna istraživanja su potvrdila da ova biljka blagotvorno utiče na rad hormona. Žene koje piju ovaj čaj tokom trudnoće nemaju teškoća prilikom porođaja. Naučna istraživanja su potvrdila da maline blagotvorno utiču na rad hormona.

Recept:

Prelijte jednu kašiku listova maline (mogu se koristiti i osušeni) sa 200 ml ključale vode i ostavite da stoji 10 minuta. Ovaj čaj nemojte piti prije spavanja, već tokom dana.

Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko poboljšava imunitet i dovodi u ravnotežu nivo hormona u organizmu. Ovaj napitak zagrijava, osvježava i umiruje. Sastojci čine korisnu kombinaciju za regulisanje hormona i uopšteno blagotvorno utiče na organizam. Ajurveda smatra kurkumu aktivnim začinom, koji poboljšava cirkulaciju i metabolizam estrogena.

Recept:

Sastojci:

1 šoljica mlijeka
1 kašičica kokosovog ulja
1/4 do pola kašičice paste od kurkume
med po želji

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke, osim meda, u šerpi za kuvanje. Uključite ringlu na srednju jačinu. Dok grijete mlijeko, obavezno neprestano miješajte i ne dopustite da prokuva. Dodajte med po želji.

U regulisanju hormona pomažu još:

Laneno ulje

Ovo biljno ulje se ekstraktuje korištenjem hladnog pritiska, jer je tip prehrambenog proizvoda koji se mora zaštititi od svjetlosti i toplote. Ovo ulje se prodaje i kao hrana i kao suplement, a ima visok nivo omega-3 masnih kiselina.

Laneno ulje se preporučuje ako se borite sa nadutošću, kao i sa regulisanjem hormona i povećanjem plodnosti, a dobar efekat ulja postoji zbog visokog procenta liganada.

Macina trava

Ova korjenasta biljka se danas smatra supernamirnicom. Pored toga što pruža velike količine energije i stimulansa, maca potpomaže zdravlje čitavog endokrinog sistema i kod žena i kod muškaraca. Maca aktivira balansirano funkcionisanje svih hormona, zahvaljujući stimulansu koji vrši na hipotalamus i hipofizu. Na ovaj način ispravlja menstrualne poremećaje, kao i probleme sa libidom i plodnošću, a pomaže i pri poboljšanju zdravlja kože i kose.

(Cuvajzdravlje.ba / NN)