Zaboravite na gripu i prehladu! Donosimo recept koji doista pomaže

Tijekom zime, zbog hladnijeg vremena, pada i otpornost organizma, a posljedice dolaze u obliku prehlade i gripe. Iako tekućina ne liječi ova stanja, sasvim sigurno može pomoći i olakšati određene simptome.
Nutricionistkinja Nataša Šoštarić iz “Definicije hrane” objašnjava po čemu je ovaj napitak toliko poseban : “Posebnost ovog čaja je u začinima koji ga čine. Cimet ima antimikrobno djelovanje, stimulira cirkulaciju i često se koristi za ublažavanje boli. Đumbir smiruje želučane tegobe te djeluje protuupalno. Svojstvo klinčića je da potiče iskašljavanje i izbacivanje sluzi. Kurkuma djeluje antivirusno i općenito ima svojstvo poboljšavanja imuniteta. Kajenski papar potiče izbacivanje nakupljene sluzi u sinusima te potiče cirkulaciju i samim time izbacivanje štetnih tvari iz organizma.”
Sastojci koji su vam potrebni za ovaj napitak:
3 šalice vode
Sok od pola limuna
1 štapić cimeta
3 kriške svježeg đumbira
¼ žlice klinčića
½ žličice kurkume
Prstohvat kajenskog papra
1-2 žlice meda
Priprema: Sve sastojke (osim meda) stavite u lonac i zavrijte. Pustite da se lagano krčka 10 minuta. Dodajte med i promiješajte. Procijedite čaj i popijte dok je toplo.
Uživajte u ovom ukusnom napitku i sutra svratite po još jedan recept nutricionista!
(Ordinacija.hr)
Povezani članci
Simptom koji ukazuje na nedostatak željeza, a javlja se prije spavanja
Željezo je esencijalni mineral za naše tijelo. Potreban nam je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje su važne za zdrav...
Kratki vodič za zdravlje srca
Istraživanja pokazuju da je, u posljednih 15 godina, došlo do značajnog napretka u liječenju kardiovaskularnih oboljenja, te da se promjenom...
Zdravi obrok spriječit će viroze: Smoothie sa borovnicama sadrži sve što vašem školarcu treba
Septembar je vrijeme početka škole i prvih viroza. Kako biste ih spriječili, trebaju vam ideje za zdrave i brze obroke...
Stručnjaci objašnjavaju zašto nije dobro piti vodu tokom jela
Postoji raširena navika među ljudima da piju vodu tokom obroka, međutim, stručnjaci ističu da to može biti nekorisno, pa čak...