Zašto je koštunjavo voće zdravo?

Koštunjavo voće može biti idealna svakodnevna grickalica koja ima mnogo zdravih prednosti…

Odlična su preventiva za očuvanje zdravlja i lijek su za mnoge bolesti. Mnogi od nas ih svakodnevno konzumiraju i vole, a mi vam danas donosimo par činjenica o ovim popularnim grickalicama…

1. Badem
Postoje dvije vrste badema: slatki i gorki badem. Slatki se koristi za prehranu, sirov, pržen ili kao dodatak jelima, dok je gorki otrovan i koristi se isključivo za pravljenje esencijalnog ulja.

Bademi su bogati mnogobrojnim sastojcima kao što su magnezijum, fosfor, cink, gvožđe, bakar i kalcijum. Pored toga je dobar izvor vitamina B i E.

Za njih se kaže da su dobri u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i da čuvaju endokrini sistem, kao i da održavaju zdravlje kostiju, podstiču rad štitne žlijezde i normalizuju krvni pritisak. Na sve ovo, badem vrlo dobro pomaže kod problema sa stomakom i želudačnom kiselinom – potrebno je samo 3 – 4 badema da vam smire želudac i obezbijede vam zdrav i miran stomak.

2. Orah
Orah je kod nas najpopularniji i koristi se za širu upotrebu.

Sadrži ugljene hidrate, kalijum, fosfor, bjelančevine, vitamine B i C, gvožđe, magnezijum i mnoge druge sastojke.

Orah se može koristiti u različitim formama, od kupki , šampona i ulja do čaja. Kao ulje je dobar za kožu, jer je hrani i čuva od opekotina od sunca, kao kupka se koristi za liječenje problema na koži, a takođe je odličan za jačanje kose, pa se od njega može napraviti i kvalitetan šampon. Kao čaj (koji se pravi od orahovog lišća) odličan je za detoksikaciju organizma, varenje, otklanjanje bola u kostima i mnoge druge stvari – maltene za sve. Odličan je i kao zamjena za meso uz soju, zbog visokog nivoa proteina (17 – 23%).

3. Brazilski orah
Brazilski orah je preukusna namirnica koju vjerovatno svi obožavaju da jedu. Bogat je mnogobrojnim sastojcima: gvožđem, fosforom, kalcijumim, kalijumom i magnezijumom.

Utiče na maligna oboljenja i sprečava njihovo nastajanje. Neophodan je za ishranu zbog visokog nivoa metionina – aminokiseline koja je neophodna za sintezu hemoglobina, razgradnju lošeg holesterola i masti, kao i za mišićne kontrakcije; smanjuje rizik od nastanka masne jetre i arterija.

4. Indijski orah
Indijski orah je bogat vitaminima E, K i B1 (koji su jako važni za zdravlje kose, kože i noktiju) i vitaminom C, proteinima, celulozom, bakrom i izvor je polinezasićenih masnih kiselina.

Zbog njegovih sastojaka, dobar je u očuvanju kardiovaskularnog sistema i ima antiseptičko, antibakterijsko, antiinflamatorno i povoljno dejstvo na digestivni sistem – čisti crijeva. Takođe utiče i na smanjenje visokog krvnog pritiska i šećera u krvi – što znači da smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa.

Povoljno utiče i na apsorpciju gvožđa, što ga čini obaveznim u ishrani ljudi koji su anemični, zdravlje kose i proizvodnju melanina u koži.

(Life Content)