Zašto je važno imati otčepljen nos?

Osnovna funkcija našeg nosa jeste disajna (respiratorna). Nos čini prvi dio disajnog sistema koji je u stalnom kontaktu sa spoljnom sredinom, te je konstantno izložen nepovoljnim faktorima kao što su hladan i suh zrak, prašina i druge čestice, mikrobi i alergeni. Funkcija nosa je da vazduh koji udišemo pripremi za pluća. Nos filtrira vazduh, zagrijava ga i vlaži. Naš nos zadržava i do 70% mikroba koje udahnemo. Ako je nos začepljen iz bilo kojeg razloga, nije u mogućnosti obavljati svoju zaštitnu funkciju.

Najčešći uzrok začepljenosti nosa u periodu jeseni i zime jesu virusne infekcije. Začepljenost nosa često prate curenje iz nosa, osjećaj pritiska i bola u sinusima, glavobolja, otežano ili onemogućeno disanje na nos te narušen kvalitet sna. Začepljen i neprohodan nos povećava mogućnost za nastanak ili širenje infekcija na susjedne organe kao što su sinusi, oči, grlo i uho. Zbog svega navedenog od velike je važnosti održati nos otčepljenim i prohodnim.

Lynase® sprej je jedinstven, efikasan i siguran sprej namijenjen svim osobama sa začepljenim nosom. Jedino Lynase® sprej sadrži lizozim, jedinstveni prirodni enzibiotik, koji u kombinaciji sa hipertoničnom otopinom daje cijeli spektar korisnih i blagotvornih učinaka na sluznicu nosa.  Lynase® sprej smanjuje začepljenost nosa, olakšava disanje, čisti nos od sekreta, mikroba, alergena i prašine te štiti sluznicu i pomaže njen oporavak. Lynase® sprej nema ograničenja u dužini primjene jer, zahvaljujući sastavu prirodnog porijekla, ne stvara ovisnost niti izaziva neželjena djelovanja, siguran je za djecu od navršene 1 godine, odrasle osobe te osobe koje imaju druga oboljenja (npr. povišen krvni pritisak, oboljenje srca, šećernu bolest itd.).

Dostupan je u svim apotekama, bez ljekarskog recepta. Više informacija potražite na web stranici: http://lynase.ba/

 

(Čuvajzdravlje)