Zašto nikada ne treba koristiti biber u restoranu?

Dobro razmislite prije nego što sljedeći put posegnete za ovim začinom.
Iako je logično pomisliti da su toaleti najveća legla bakterija u restoranima, mnogi ne slute da se dvije najprljavije stvari nalaze upravo na stolu.
Rezultati istraživanja sajta Konzumer sejfeti (Consumer Safety) pokazali su da se na prvom mjestu po količini prljavštine u ugostiteljskim objektima nalazi jelovnik, koji u prosjeku sadrži oko 185.000 bakterija, što je oko 100 puta više od broja koji sadrži daska za WC šolju.
Drugo mjesto pripalo je posudi za biber (11.600 bakterija), koju osoblje često preskoči prilikom čišćenja ili je samo prebriše kako bi izgledala čisto, dok mikroorganizmi i dalje ostaju na njoj.
Isto važi za sve posude koje sadrže so, šećer, ulje i sirće, odnosno sve predmete koji prelaze iz ruke u ruku.
Zanimljiv je podatak da roditelji najčešće zabavljaju svoju decu posudama za so i biber, pa su na njima osim bakterija pronađeni i tragovi pljuvačke, hrane i svega ostalog što se nađe na (prljavim) prstima mališana.
Određena količina fekalnih bakterija takođe je pronađena na kriškama limuna i kockama leda.
(Čuvajzdravlje)
Povezani članci
Šta se dešava sa tijelom kada svakodnevno jedete orahe
Svakodnevno jedenje oraha ne predstavlja nikakvu štetu, osim ako je u pitanju alergija ili intolerancija na ovu namirnicu. Ako to...
Doktorica otkrila koje tri namirnice momentalno prazne crijeva: Trčat ćete do toaleta brzinom svjetlosti
Mnogima se događa da zbog nepravilnog načina života i navika, sve više pate od bolesti probavnog sistema. Obavezan popratni simptom...
Kako spriječiti sezonsko opadanje kose?
Klinička istraživanja pokazuju da na početku proljeća i jeseni gubimo najveći broj dlaka, a s obzirom na to da ovaj...
Izbijelite zube kod kuće uz par trikova
Mnogi daju basnoslovne sume novca kako bi imali savršen osmjeh, a ne znaju da perfektu belinu zuba mogu da postignu...