Zašto svaki muškarac treba da jede više žumanca?

Mislite da jaja, a posebno žumanca nisu dobra za vaše zdravlje zbog velikog procenta holesterola? Razmislite još jednom! Recite ne omletu od isključivo bjelanaca. Ukus je grozan, a i neće vam obezbijediti neophodne nutrijente.

“Izbacivanje holesterola iz ishrane ima gotovo beznačajan efekat kada govorimo o uticaju na holesterol u krvi i zdravlje srca”, kaže Donald Lejman profesor na odsjeku za ispitivanje hrane sa Univerziteta Ilinois. Decenijama brojni eksperti svoja mišljenja baziraju na Framingamskoj studiji o uzrocima kardiovaskularnih bolesti objavljenu 1948. godine.

U tom izvještaju se posebno povezuje visok nivo holesterola u krvi sa visokim rizikom od srčanih oboljenja i srčanog udara. U međuvremenu nauka je došla do drugačijih spoznaja, pa je utvrđeno da manji procenat ljudi sa nekim oblikom srčanih tegoba ima povećan nivo holesterola. Isti rezultat su pokazali da se holesterol iz hrane teško pretvara u holesterol u krvi.

Da biste smanjili holesterol u krvi, trebalo bi da izbjegavate hranu bogatu trans mastima i u ishranu obavezno ubaciti namirnice bogate vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Ako ste zdrava osoba, nema potrebe da jedete holesterol, jer je jetra spremna da nadoknadi sve moguće nedostatke za dobrim holesterolom. Ali nema potrebe ni da ga izbjegavate, jer vam namirnica bogata holesterolom, poput jaja može pružiti najbolji izvor proteina, prenosi Men’s Health.

Samo jedno jaje obezbijediće vam od 6 do 7 grama proteina u zavisnosti od veličine. U međuvremenu naučnici sa Univerziteta Suri su utvrdili da jaja kao nutrijent imaju najbolji odnos nutritivne gustine od svih drugih namirnica. Žumanca su bogata fosforom, cinkom, holinom, vitaminom B i brojnim antioksidantima.

To znači više energije za vaš organizam, manje upalnih procesa, lakša regulacija tjelesne težine, više mišića i bolji rad mozga. Jaja se posebno preporučuju ljudima koji pate od koronarno arterijske bolesti.