Zdrava i uravnotežena ishrana smanjuje rizik za obolijevanje od dijabatesa

Zdrava i uravnotežena ishrana uveliko smanjuje rizik za obolijevanje od dijabatesa, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.
Taj dan obilježava se 14. novembra svake godine u više od 170 država svijeta, od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti.
Podsjećaju da je diabetes mellitus ili šećerna bolest stanje povišene količine glukoze, šećera, u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je ‘ključ’ koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju.
Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.
Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u Bosni i Hercegovini od 1.000 stanovnika ima oko 270 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih ne znaju da imaju šećernu bolest.
U svijetu je registrovano oko 387 miliona osoba sa dijabetesom, što predstavlja 8,3 posto svjetske populacije. U Evropi je oboljelo oko 55 miliona stanovnika ili 6,7 posto populacije. Godišnje se u svijetu kod oko 80.000 djece otkrije šećerna bolest. Smatra se da će do 2035. godine broj osoba sa dijabetesom u svijetu dostići 592 miliona.
Kako ističu iz INZ-a, simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.
– Ukoliko imate dijabetes treba da izbjegavate prženu i masnu hranu, te slatkiše, jedete više svježeg voća, vježbate ili šetate 30 minuta svaki dan, održavate tjelesnu težinu u granicama normale, javite se svake godine očnom ljekaru radi kontrole, svaki dan pratite i pregledajte stopala radi eventualnih promjena i nikad ne hodajti bosi, te ne konzumirajte duhan i alkohol – naglašavaju iz INZ-a.
Ističu da su važni faktori rizika za nastanak šećerne bolesti starija životna dob preko 60 godina, muški spol, prethodna pojava hiperglikemije u toku trudnoće, nasljedni faktor, visok krvi pritisak, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina.
Prevencija šećerne bolesti podrazumijeva regulisanje tjelesne težine i njeno svođenje na optimalne vrijednosti što ima značajan uticaj na smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa i pravovremeno upućuje na potencijalno povećanje rizika, saopćeno je iz INZ-a.
(Cuvajzdravlje.ba / FENA)
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....