Ne ignorišite upozorenja

10 znakova da ste pod velikim stresom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
10 znakova da ste pod velikim stresom
Foto: Ilustracija

Hronični stres, iako često neprimjetan, ima dugotrajan i ozbiljan utjecaj na naš fizičku i mentalnu dobrobit. Organizam, kao što je vlastiti spremnik iskustava, bilježi svaku situaciju, stvarajući potencijalne probleme koji se mogu manifestovati s vremenom. Važno je razviti svijest o simptomima koji tiho signaliziraju potrebu za promjenom životnog stila. Donosimo vam 10 najčešćih pokazatelja da ste pod stresom i da je vrijeme za promjenu životnih navika.

Unatoč redovnom i dovoljnom spavanju, osjećate izraziti umor koja vas obuzima čak i nakon kvalitetnog odmora, te biste radije, ponovo. zaronili u krevet.

Jutarnje buđenje postaje izazovno. Dugotrajni stres uzrokuje smanjenu proizvodnju hormona kortizola od strane nadbubrežnih žlijezda, koji obično igra ključnu ulogu u stimuliranju energije i pomaže nam da se osjećamo budnima.

Nemirni snovi i noćne more postaju učestaliji kada smo pod stresom. S povećanom anksioznošću dolazi do češćeg buđenja, što smanjuje šanse da doživimo fazu sna u kojoj umorne i napete misli ustupaju mjesto pozitivnim i opuštenim snovima.

Intenzivna žudnja za slanom hranom. Iracionalna želja za hranom može proizaći iz hroničnog stresa koji uzrokuje neravnotežu elektrolita u tijelu, potičući potrebu za unosom slanih namirnica kako bi se nadoknadio taj disbalans.

Zavrti vam se kada ustajete iz sjedećeg, ležećeg ili čučećeg položaja. I to je direktna posljedica nedostatka elektrolita.

Intenzivan PMS i nepravilne menstruacije mogu biti posljedica povećane razine hormona stresa u tijelu, što uzrokuje neravnotežu spolnih hormona. Ovaj disbalans rezultira izraženim simptomima PMS-a i neredovitim menstrualnim ciklusom. Žene koje su izložene stresu često doživljavaju dvostruko jače menstrualne bolove u usporedbi s onima koje nisu pod stresom.

Često ste prehlađeni. Kronični stres dovodi do pada imuniteta, zbog čega se naše tijelo teško bori protiv bakterija i virusa kojima smo okruženi i gubi otpornost na njih.

Ovisnost o kofeinu ili energetskim napicima postala je nužnost za održavanje energije tokom dana. Stalna priprema kafe ili konzumacija energetskih pića postale su sastavni dio vašeg svakodnevnog rituala kako biste suzbili umor i osvježili um, budući da su prirodne rezerve energije iscrpljene zbog stresa.

Iznenadna pojava akni. Upaljena koža također može biti znak stresnog načina života. Ako vas muče upravo takvi prištići, tretirajte kožu preparatima koji sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid te nekomedogenu hidratantnu kremu koja neće isušiti kožu. Ako koža ne reagira pozitivno tijekom nekoliko tjedana, svakako posjetite dermatologa.

Kožne bolesti. Svrbež, atopijski dermatitis ili seboreja kožne su bolesti koje svoje uporište imaju u emocionalnim opterećenjima kroničnog stresa.