Tikva je idealna i nezaobilazna jesenja namirnica, bogata značajnim sastojcima, ukusna, a istovremeno niskokalorična.
Karotenoidi su zaslužni za narandžastu boju ove namirnice, ali i za mnoga blagotvorna svojstva.
Među njima su alfa-karotin i beta-karotin, poznati i kao provitamini vitamina A, jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A, prenosi Telegraf.
Tikva zaista sadrži brojne benefite po naše zdravlje, a mi smo za vas vas izdvojili sljedeće:
1. Pozitivno utiče na imunitet
Velika količina vitamina A koju bundeva sadrži tijelu pomaže da se lakše bori protiv infekcija, virusa i zaraznih bolesti. Ulje tikve pomaže u borbi protiv raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osim toga, jedna porcija tikve sadrži 20 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, koji pomaže u borbi protiv virusa i prehlada.
2. Idealna za lijepu i negovanu kožu
Beta-karotin u bundevi koži pomaže da se zaštiti od sunčevih UV zraka koji izazivaju bore. Osim toga, vitamini A i C su, kako stručnjaci kažu, neka vrsta odbrana ćelija od slobodnih radikala, budući da su antioksidansi, piše "BBCgoodfood".
3. Povoljna za oči i nervni sistem
Tikva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući betakarotinu, predstavlja snažan antioksidant i štiti oko od katarakte.
Sjemenke takođe imaju hranljiva svojstva, sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, dosta vlakana koja regulišu rad organa za varenje, a i dobar su izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.
Čuvajzdravlje.ba