Ima niz nuspojava

Aktivni ugljen nudi mnoge prednosti, ali ipak treba biti oprezan

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Aktivni ugljen nudi mnoge prednosti, ali ipak treba biti oprezan
Foto: Ilustracija

Aktivni ugljen postao je popularan kao svestrani proizvod za čišćenje tijela i kože, ali i još mnogo toga. Međutim, dok mnogi hvale njegove prednosti, važno je razumjeti da aktivni ugljen nije za svakoga. Dok može imati koristi za neke ljude, za druge može predstavljati određene opasnosti.

Aktivni ugljen je vrsta ugljena koji je obrađen kako bi stvorio poroznu strukturu koja ima veću površinu i sposobnost apsorpcije. Ova svojstva omogućuju aktivnom ugljenu da privuče i apsorbira širok spektar tvari, uključujući toksine, plinove, hemikalije i druge nečistoće.

Prednosti aktivnog ugljena

Čišćenje tijela

Aktivni ugljen se često koristi za detoksikaciju tijela, posebno kod slučajeva trovanja ili predoziranja. Pomaže u apsorpciji toksina i štetnih tvari iz probavnog sistema, što može pomoći u smanjenju njihove štete.

Čišćenje kože

U kozmetici, aktivni ugljen se često koristi u proizvodima za njegu kože zbog svoje sposobnosti uklanjanja nečistoća i viška ulja s površine kože. To može pomoći u smanjenju akni, mitesera i ostalih nepravilnosti.

Olakšavanje probavnih problema

Aktivni ugljen može pomoći u ublažavanju nadutosti, plinova i drugih probavnih smetnji tako što apsorbira višak plinova u crijevima.
Potencijalne Opasnosti:

Iako aktivni ugljen ima svoje prednosti, važno je imati na umu da može biti opasan za određene skupine ljudi.

Interakcija s lijekovima

Aktivni ugljen može smanjiti učinkovitost određenih lijekova jer ih apsorbira iz probavnog sistema prije nego što ih tijelo može iskoristiti. To može dovesti do smanjenja učinka lijekova poput kontracepcijskih pilula ili lijekova za srce.

Nedostatak nutrijenata

Redovna konzumacija aktivnog ugljena može dovesti do nedostatka nutrijenata u tijelu jer apsorbira ne samo toksine, već i korisne hranjive tvari.

Iritacija crijeva

Pretjerana konzumacija aktivnog ugljena može izazvati iritaciju crijeva, što može rezultirati nadutošću, proljevom ili zatvorom.

Nuspojave na koži

Iako aktivni ugljen može biti koristan za čišćenje kože, kod nekih ljudi može izazvati suhoću, iritaciju ili alergijske reakcije.