Zdravlje

Avokado najukusniji antidepresiv

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Avokado najukusniji antidepresiv

​Avokado može da ima velik spektar uticaja na vaše zdravlje, a neki su poboljšanje probave, smanjenje rizika od depresije i smanjenje mogućnosti oboljenja od raka.

Avokado je vrsta bobičastog voća, za rast mu pogoduju toplija klimatska područja. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama i izvor je vitamina i minerala. Ako ga uklopite u raznovrsnu ishrnu, možeda vam priušti brojne dobrobiti.

Bogat je  nutrijentima

Izvor je vitamina C, E, K, i B6, riboflavina, niacina, folata, magnezijuma, kalijuma, omega-3 kiselinama i beta karotenom. Sadrži visoke količine zdravih masnoća, koje pospješuju osjećaj sitosti. Zdrave masnoće usporavaju probavu ugljenih hidrata, što pomaže stabilizovanju šećera u krvi.

Zdrav je za srce

U 100 grama avokada nalazi se 76 miligrama beta sitosterola. On pomaže održanju zdrave visine holesterola u krvi.

Dobar je za vid

Sadrži fitohemikalije koje se nalaze u tkivu oka. One pomažu u formiranju antioksidativne zaštite od oštećenja oka, posebno od UV zraka. Beta karoten koji sadrži pomaže u sprječavanju makularne degeneracije, najvećeg uzroka gubitka vida za ljude iznad 55 godina.

Može da doprinese sprečavanju osteoporoze

Pola avokada pruža 18 odsto dnevne potrebe za vitaminom K. Ovaj nutrijent često je zanemaren, a ključan je za zdravlje kostiju.

Neki elementi u avokadu mogu da pomognu u sprečavanju obolenja od raka

Studije nisu još u potpunosti utvrdile nedvosmislenu vezu između konzumacije avokada i smanjenja rizika od raka, ali zna se da avokado sadrži neke elemente koji mogu da djeluju na obranu od nekih vrsta raka.

Istraživanja su povezala optimalnu količinu unosa folata sa smanjenim rizikom za bolesti crijeva, želuca, pankreasa i raka cerviksa. Fitohemikalije i karotenoidi se takođe povezuju sa zaštitom od raka ili od njegovog širenja kod već oboljelog organizma.

Doprinosi zdravlju fetusa

Folati su potrebni i za zdravu trudnoću. Adekvatan unos smanjuje rizik spontanog pobačaja i deformacija neuralne cijevi. U trudnoći je potrebno konzumirati minimalno 600 mikrograma folata dnevno. Jedan avokado sadrži oko 160 mikrograma folata. Masne kiseline koje sadrži takođe doprinose zdravlju fetusa.

Smanjuje rizik od depresije

Konzumacijom avokada smanjujemo stvaranje homocisteina, supstance koja kompromituje dobru cirkulaciju i dovod nutrijenata do mozga. Veće količina homocisteina povezuju se sa kognitivnim disfunkcijama i depresijom.

Poboljšava probavu

Bogat vlaknima, avokado sprečava konstipaciju, održava zdravlje probavnog trakta i štiti od nakupljanja toksina u crijevima.

Prirodna detoksifikacija

Dovoljno vlakana reguliše rad crijeva, a to je ključno za oslobađanje štetnih elemenata. Tijelo pomoću toga održava i ravnotežu dobrih bakterija.

Može da olakša simptome osteoartritisa

Avokado, soja i neke druge biljne prehrambene namirnice sadrže saponin. On se povezuje s ublažavanjem simptoma osteoartritisa koljena ili kuka, ali zasad se svodi na kratkotrajno olakšanje i nije sigurno da ima dugotrajniji uticaj.

Djeluje protivupalno

Avokado i avokadovo ulje sadrže supstance koje imaju protivbakterijsko djelovanje. Istraživanja govore da ekstrakt sjemena avokada može da pomogne tijelu u odbrani od infekcija streptokokom ili stafilokokom.

Rizici

Ključ zdravlja je raznovrsna ishrana, a rizici konzumacije avokada su mali. Jedan od problema može da nastane ako ga konzumirate previše, jer je bogat masnoćama pa može da pospješi gojaznost. Bogat je i vitaminom K, koji može da ometa djelovanje lijekova za razrađivanje krvi.

(B92)