uzrokuje nekoliko faktora

Bolovi u trbuhu nakon orašastih plodova? Osam trikova koji bi vam mogli pomoći

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bolovi u trbuhu nakon orašastih plodova? Osam trikova koji bi vam mogli pomoći
Foto: Shutterstock

Bolovi u trbuhu nakon konzumacije orašastih plodova mogu biti uzrokovani nekoliko faktora. Fitinska kiselina koja se prirodno nalazi u orašastim plodovima može ometati apsorpciju minerala i izazvati nelagodu u želucu, osobito kod osjetljivih osoba.

Osim toga, intolerancija na hranu može uzrokovati bolove, glavobolje i mučninu nekoliko sati nakon što ste pojeli orašaste plodove. Prekomjerna konzumacija može također dovesti do probavnih smetnji jer vaše tijelo teško probavlja veće količine masti, a orašasti plodovi bogati vlaknima mogu izazvati nadutost i plinove.

Ako osjećate bolove u trbuhu nakon konzumacije, nekoliko trikova može vam pomoći: pijte puno vode, čaj od đumbira, mentu ili sladić, jedite jogurt ili kefir, te se odlučite za kratku šetnju kako biste potaknuli probavu. Također, duboko disanje i nježna masaža trbuha mogu ublažiti nelagodu.

Ako bolovi traju ili su popraćeni temperaturom, krvlju u stolici, oticanjem trbuha, povraćanjem ili mučninom, preporuča se odmah posjetiti liječnika. Potražite stručnu pomoć i ako bolovi postanu učestali, jer mogu ukazivati na ozbiljnije probavne probleme poput sindroma iritabilnog crijeva ili žučnih kamenaca.