Alarmantni podaci

Da li je ishrana kriva za porast raka debelog crijeva kod mladih?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Da li je ishrana kriva za porast raka debelog crijeva kod mladih?
Foto: Ilustracija

U posljednjih nekoliko deceniaj, rak debelog crijeva postao je značajan zdravstveni problem širom svijeta. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da se sve češće dijagnosticira kod mladih osoba. Dok su genetski faktori i nasljedne predispozicije važni čimbenici, postavlja se pitanje: je li prehrana također krivac za ovaj trend?

Istraživači sa Univerziteta Ohio State kažu da "zapadnjačka prehrana" može poremetiti osjetljivu ravnotežu bakterija u gastrointestinalnom traktu, što dovodi do upale zbog koje ćelije brže stare i postaju osjetljivije na rak.

Svoja su otkrića predstavili tokom vikenda na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju u Chicagu. Otkrili su da su ljudi s ranim početkom raka debelog crijeva biološki, u prosjeku, 15 godina stariji od svoje hronološke dobi. Bolesnici s kasnim početkom raka debelog crijeva imali su sličnu biološku i hronološku dob.

Biološka dob odnosi se na starost ćelija, tkiva i organa. Na biološku dob utiču genetika, izloženost okolišu i faktori načina života poput prehrane, tjelovježbe i navika spavanja. Hronološka dob odnosi se na godine koje smo doživjeli.

"Mikrobima se može manipulisati. Čini nam se da Fusobacterium, bakterija koja se često nalazi u ustima, možda potiče rast kolorektalnog raka i aktivno pridonosi napredovanju bolesti. Tu informaciju možemo iskoristiti i razmisliti kako to spriječiti", objasnila je Susan Bullman, koja je nedavno proučavala vezu između mikroba i raka.

Kod ljudi mlađih od 55 godina, 2019. zabilježeno je 20 posto novih slučajeva raka debelog crijeva, što je porast u odnosu na 11 posto iz 1995., prema Američkom društvu za rak.

Istraživanje je pokazalo da visok unos dijetalnih vlakana može smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak jednjaka, želuca, debelog crijeva i rektalnog raka. Za vlakna se kaže da "hrane" zdrave crijevne bakterije, a stručnjaci sugerišu da voće poput narandži i jabuka, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i sjemenke mogu smanjiti rizik od raka, prenosi Index.