Zdravlje

Da li je sigurno jesti hranu koja ispadne na pod?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Da li je sigurno jesti hranu koja ispadne na pod?

Pet sekundi je sve što je potrebno

Ukoliko budemo gledali različite izvještaje, pravilo "pet sekundi" se povezuje s Jillianom Clarkeom koja je učestvovala u istraživanju na Univerzitetu Illnois. Ona je stavljala hranu na pločice s bakterijama te je nakon određenih vremenskih perioda posmatrala da će one utjecati na nju ili ne. U izvještaju je navela da su bakterije kontaminirale hranu, ali ne i količinu bakterija.

Kako se bakterije prenose i u kojoj količini?

Prema istraživanju iz 2007. godine, količina bakterija koja se prenosi na hranu definitivno osvisi o količini bakterija na površini. To nema nikakve veze sa vremenskim periodom koji hrana provede u kontaktu s kontaminiranom površinom. Razlika je i u vrsti površine na koju krana padne. Primjera radi, bolje je da hrana padne na tepih nego na parket, jer se vjeruje da su glatke površine najgore kada je riječ o skupljanju bakterija. Neki eksperti tvrde da količina bakterija ovisi i o vrsti hrane. Ljepljiva hrana poput džema i sladoleda će skupiti više bakterija, dok će hrana poput sendviča, keksa i voća skupiti manje bakterija. Postoje ljudi koji ne vjeruju u pravilo "pet sekundi" te odmah nakon podizanja hrane počinju da je jedu.

Jesti hranu koja je ispala na pod ili ne?

Ovo pitanje izaziva različita uvjerenja. a sva opravdanja ljudi s emogu smatrati tačnim na određene načine. Da li će se jesti hrana koja je ispala na pod u potpunosti ovisi od izbora pojedinca i nivoa higijene. U svakom slučaju, konzumiranje takve hrane može biti opasno po zdravlje pa se radije riješite te navike.

Čuvajzdravlje.ba / Klix