Stručnjaci ne sumnjaju da je vrijeme za doručak ključno za zdravlje.
Doručak je odavno proglašen za najvažniji obrok u danu i dokazano je da je bolje da ga ne preskačete. Međutim, da li postoji savršeno vrijeme za doručak? Provjeravamo da li je prvi obrok bitan za vaše tijelo. Stručnjaci ne sumnjaju da je vrijeme ključno.
Bez obzira na vaše lične teorije i preferencije, odgovor na ovo pitanje je iznenađujuće jednostavan.
Prema mišljenju dijetetičara, doručak treba pojesti u roku od sat vremena od buđenja. Ispostavlja se da je ova navika ključna u borbi za održavanje pravilnih navika u ishrani. Prvi obrok zapravo podstiče našu mentalnu i fizičku spremnost tokom cijelog jutra. Ne treba potcjenjivati značaj doručka, jer smo ujutru najproduktivniji.
Redovni i pravovremeni obroci ujutru takođe mogu da smanje grickanje, što je ključno jer je većina ljudi najmanje aktivna uveče. Odlaganje vašeg plana ishrane za nekoliko sati može da dovede do problema sa sagorijevanjem nepotrebnih kalorija, što za rezultat ima debljanje i višak kilograma.
Naučnici su bliže pogledali nezdravu naviku preskakanja doručka i otkrili da jutarnji obrok poboljšava potrošnju energije (tj. sagorjele kalorije) i smanjuje insulinsku rezistenciju tijela. U slučaju ljudi sa prekomjernom težinom, doručak je čak pomogao da se aktiviraju procesi sagorijevanja masti.
Trening i doručak?
Mnogi ljudi se pitaju koje je najbolje vrijeme za doručak ako započnu dan fizičkom aktivnošću. Ako vježbate ujutru, možete da izmijenite svoj jutarnji obrok, ali ga nikada ne preskačite. Nije važno da li pojedete obilan obrok koji vas sprečava da grickate do ručka ili pojedete nešto lagano, a zatim se počastite dodatnom zdravom užinom. Ako planirate jutarnji trening ili trčanje, samo podijelite doručak.
Šta ovo znači? Prije nego što odete u teretanu ili na trčanje, jedite zdrave ugljene hidrate (voće ili ovsene pahuljice) koji neće izazvati probleme sa varenjem ili opteretiti vaš stomak. Poslije treninga pojedite rani drugi doručak. Izaberite da nadoknadite nedostajuće hranljive materije, odnosno obrok koji sadrži povrće, izvor nemasnih proteina, zdrave masti i mali dio ugljenih hidrata. Sendviči od cijelog zrna sa povrćem, piletinom, avokadom ili omlet sa dodacima savršeni su za ovu svrhu.