Dvije neočekivane namirnice koje bi osobe s artritisom trebale izbaciti iz ishrane
Artritis je uobičajeno zdravstveno stanje koje uzrokuje bol i upalu u zglobu. Može se pojaviti u bilo kojem zglobu u tijelu, ali najčešće su to ruke, koljena, kukovi i kičma. Iako ne postoji konkretan lijek, neki simptomi se mogu kontrolisati.
Kod ovog stanja, ishrana je često ključna za smanjenje simptoma, a prema savjetima doktora, pacijenti bi trebali izbjegavati crveno meso, masti, šećer, sol i kofein, ali i dvije biljne namirnice – paradajz i jabuke.
“Iako su genetski faktori važni, studije pokazuju da način života, uključujući ishranu, također igra ulogu. Ako imate reumatoidni artritis, promjena ishrane bi vam mogla pomoći, a možda čak i potpuno eliminisati bol. U istraživačkim studijama, mnogi ljudi koji izbace određene namirnice, ističu da se njihova bol smanjuje ili nestaje”, navodi Physicians Committee.
To je zato što jabuke i paradajz sadrže solanin, glikoalkaloidni otrov koji se uglavnom nalazi u nekim vrstama voća i povrća.
Ipak, The Arthritis Society Canada zagovara personalizirane odgovore, savjetujući pojedince da vide kako njihovo vlastito tijelo reaguje na hranu koja sadrži solanin.