Savjeti

Evo kako možete ublažiti migrene

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako možete ublažiti migrene
Foto: Ilustracija

Visoke temperature, promjena barometarskog pritiska, izlaganje suncu i visoka vlažnost mogu izazvati glavobolje, posebno kod osoba koje su sklone migrenama. Iako stručnjaci nisu potpuno sigurni u mehanizam, toplota može pokrenuti procese koji dovode do glavobolja.

Ekstremna dehidracija može smanjiti volumen mozga i suziti krvne sudove, što može uzrokovati bol. U težim slučajevima, toplota može uticati na funkciju neurona u mozgu.

Jedan neobičan metod za ublažavanje migrena privukao je pažnju na Instagramu. Djevojka je podijelila kako je riješila višegodišnji problem sa migrenama koristeći vrelu vodu.

Postupak je jednostavan: zagrijte vodu, ohladite je do podnošljivog nivoa, sipajte je u lavor i stanite unutra. Ona tvrdi da se bol počeo smanjivati skoro odmah, a njen metod je potvrdio i doktor Miro Figura, anesteziolog. Prema njegovim riječima, postoji jednostavno naučno objašnjenje za ovaj način ublažavanja migrena.

"Kažete da će topla voda pomoći u ublažavanju simptoma migrene, bez neželjenih posljedica? Pa, odgovor je potvrdan. Pod uticajem tople vode, krvni sudovi u stopalima se šire, i krv se usmjerava od glave. A to smanjuje pritisak na krvne sudove koji izazivaju migrenu", napomenuo je doktor Figura, piše Express.co.uk.

Čak i ako imate sumnje u efikasnost ovog metoda, nema ništa loše u tome da ga probate, jer svaki način koji može ublažiti povremeni neizdrživi bol u glavi veoma je koristan.