Zdravlje

Grožđe sadrži esencijalne sastojke koji oporavljaju naše tijelo i čuvaju zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Grožđe sadrži esencijalne sastojke koji oporavljaju naše tijelo i čuvaju zdravlje
Stručnjaci ističu kako je na prvom mjestu važno to što je grožđe bogato antioksidansima, odnosno sadrži različite fitonutrijente od karotenoida do polifenola koji sprečavaju nastanak raka i održavaju naše srce zdravim. Također, smanjuju pritisak kod osoba koje imaju problem i omogućava normalan protok krvi kroz krvne sudove, prenosi Klix.ba.

Grožđe rješava probleme s kožom. Prema podacima tima s Univerziteta California, miks grožđa i benzoil peroksida uništava bakterije koje stvaraju akne.

U sebi sadrži visok nivo kalija pa tako u 100 grama imate 191 mg kalija koji pomaže našem tijelu u mnogim stvarima. Upravo kalij pomaže osobama koje imaju problem s visokim pritiskom, holesterolom i sa srcem općenito. Također, nakon konzumacije naš stomak se neće napuhati.

Od malih nogu nam govore da trebamo jesti mrkvu jer je dobra za vid, ali rijetko ko zna da je i grožđe itekako dobro za naše oči. Grožđe smanjuje upale i povećava količinu zaštitnih proteina u retini, dijelu oka koji sadrži ćelije za odgovor na svjetlo.

Grožđe poboljšava i rad mozga povećavanjem protoka krvi do mozga i ubrzava njegov rad. Osim mozga, grožđe štiti i naša koljena. Univerzitet Texas Woman uradio je studiju u kojoj se navodi kako dnevni unos grožđa smanjuje bol u koljenima, pogotovo kod onih koji pate od osteoartritisa.

Grožđe sadrži enzime koji djeluju protuupalno. Olakšava rad arterija, unapređuje zdravlje srca i pomaže u oporavljanju drugih funkcija u ljudskom tijelu.

(Cuvajzdravlje.ba)