Postoji razlika

Hladni i vrući čvorovi na štitnjači: Razlike, simptomi i liječenje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Hladni i vrući čvorovi na štitnjači: Razlike, simptomi i liječenje
Foto: Ilustracija

Štitnjača je mala, leptirasto oblikovana žlijezda koja se nalazi u prednjem dijelu vrata, a igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma, rasta i razvoja organizma. Hladni i vrući čvorovi na štitnjači su česti problemi koji se mogu javiti kod ljudi i mogu biti povezani s različitim zdravstvenim stanjima.

Hladni čvorovi na štitnjači

Hladni čvorovi na štitnjači su tkiva u štitnjači koja ne apsorbuju radioaktivni jod prilikom testiranja funkcije štitnjače. Ovi čvorovi često nisu aktivni i ne proizvode hormone štitnjače. U većini slučajeva, hladni čvorovi su benigni i ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem. Međutim, u nekim slučajevima, hladni čvorovi mogu biti znak raka štitnjače ili drugih ozbiljnijih oboljenja.

Vrući čvorovi na štitnjači

Vrući čvorovi na štitnjači su mjesta tkiva koja apsorbuju više radioaktivnog joda nego okolno tkivo i obično proizvode više hormona štitnjače. Ovi čvorovi mogu rezultirati povećanom proizvodnjom hormona štitnjače, što dovodi do stanja poznatog kao hipertireoza. Simptomi hipertireoze mogu uključivati povećanu brzinu otkucaja srca, tremor, gubitak težine i nesanica.

Simptomi hladnih i vrućih čvorova na štitnjači

Simptomi hladnih i vrućih čvorova na štitnjači mogu varirati u zavisnosti od veličine i aktivnosti čvora, kao i od prisustva drugih zdravstvenih problema. Neke od mogućih manifestacija ovih čvorova uključuju oticanje vrata, promjene u glasu, poteškoće pri gutanju, bol u vratu i promjene u telesnoj težini.

Dijagnoza i liječenje hladnih i vrućih čvorova na štitnjači

Dijagnoza hladnih i vrućih čvorova na štitnjači obično se postavlja putem ultrazvuka, scintigrafije štitnjače, biopsije čvora ili drugih dijagnostičkih testova. Liječenje ovih čvorova može uključivati praćenje stanja, lekove koji regulišu funkciju štitnjače, radioaktivni jod ili hiruršku intervenciju, u zavisnosti od specifičnih potreba i karakteristika pacijenta.