Zdravlje

Hormoni štitnjače: Zašto su važni i u kojem trenutku morate posjetiti doktora?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Hormoni štitnjače: Zašto su važni i u kojem trenutku morate posjetiti doktora?

Štitnjača je žlijezda koja se nalazi na donjoj polovici vrata s prednje strane. Hormoni štitnjače su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji se izlučuju u krvi.

Hormoni štitnjače su važni jer utječu na funkciju baš svih organa u tijelu, a ne mogu normalno raditi bez joda. Kada dođe do neravnoteže štitnjače, pojavit će se i određeni simptomi.

Za što su zaslužni hormoni štitnjače?

Dok je hormon T4 većinom neaktivan i ne utječe na stanice, hormon T3 je vrlo aktivan. Nakon što štitnjača oslobodi hormon T4, određeni organi u tijelu ga pretvore u T3 kako bi se aktivirao i kako bi mogao dalje djelovati i utjecati na metabolizam. Proizvodnja i oslobađanje ovih hormona kontrolira se hipotalamusom, hipofizom, štitnom žlijezdom i drugim hormonima.

Hormoni štitnjače imaju različite uloge u tijelu, a utječu na sve stanice i organe u tijelu. Tako osiguravaju normalan razvoj i rad središnjeg živčanog sustava, kontroliraju potrošnju energije i potrošnju kisika, ubrzavaju ili usporavaju rad srca, spuštaju ili podižu tjelesnu temperaturu i osiguravaju normalne aktivnosti centra za disanje. Osim toga, povećavaju pokretljivost crijeva i utječu na brzinu kojom hrana prolazi kroz probavni sustav, a utječu i na kožu i kosti.

Što kada hormoni štitnjače ne rade kako treba?

Ako hormoni štitnjače ne obavljaju svoju funkciju, može doći do bolesti štitnjače ili do nekog stanja štitnjače kao što su hipotireoza (slabo aktivna štitnjača), Hashimoto, hipertireoza (pretjerano aktivna štitnjača), Gravesova bolest, upala štitnjače, čvorovi na štitnjači, guša ili rak štitnjače.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Obično će se pojaviti neki simptomi koji će pokazati da sa štitnjačom, odnosno s hormonima štitnjače, nešto nije u redu. Kada se proizvodi previše hormona jako će se ubrzati njen rad, dok će ju manja količina hormona usporiti.

Simptomi nepravilnog rada štitnjače koji se mogu javiti su:

– nagli gubitak kilograma ili naglo debljanje

– usporeni ili ubrzani rad srca

– intolerancija na hladnoću ili toplinu

– suha ili vlažna koža

– neregularan menstrualni ciklus

Ako primijetiti bilo koji od ovih simptoma, potrebno je posjetiti liječnika. Stanje hormona se može vidjeti pretragom krvi, točnije vađenjem hormona tireotropina (TSH). Nizak TSH znači da štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, dok visoka razina TSH-a znači da štitnjača proizvodi previše hormona. Normalna razina TSH hormona je između 0.5 i 5.0 mlU/L. U dijagnozi može pomoći i vađenje druga dva navedena hormona, kao i vađenje antitijela.

Zaključak

Hormoni štitnjače igraju važnu ulogu u organizmu jer utječu na sve stanice i organe na tijelu. Jednako tako, kada se proizvodi previše ili premalo ovih hormona pojavit će se određeni simptomi koji ukazuju na to da je potrebno posjetiti liječnika i napraviti pretragu krvi.

(Čuvajzdravlje.ba)