Zdravlje

Hrvatska dobila sredstva iz EU, robot će operisati ljude u Zagrebu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Hrvatska dobila sredstva iz EU, robot će operisati ljude u Zagrebu
U savremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, navodi Hina koja prenosi da bi Hrvatska uskoro, uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova, trebalo da dobije prvi hirurški robotski sistem u Kliničko-bolničkom centru (KBC) Zagreb.

Agencija navodi da će uz pomoć tog sistema operisati i hirurzi iz drugih bolnica i edukovati se mladi ljekari.

Navodi se da se u KBC Zagreb se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebalo da počne da radi na proljeće naredne godine. Robot košta oko dva miliona evra, a prije šest mjeseci sredstva za njegovu nabavku osigurana su iz EU fondova.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da se uz pomoć robota danas najviše operišu karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i grudnom košu, a vrše se i ginekološke operacije.

Navodi se da je načelnik Klinike za urologiju KBC Zagreb Željko Kaštelan prisustvovao takvih operacijama u inostranstvu i nabavku robota smatra velikim napretkom za hrvatsku hirurgiju.

"Robot omogućuje urologu da bude maksimalno precizan i onkološki odstrani prostatu s tumorom, a pritom poštedi ostale važne strukture u karlici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sistem odgovoran za kontinenciju. Sve to omogućava brži oporavak pacijenta", rekao je Kaštelan.

(Cuvajzdravlje.ba)