Pripazite

Ispiranje nosa u nekim situacijama može dovesti do rizika od infekcije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ispiranje nosa u nekim situacijama može dovesti do rizika od infekcije
Foto: Ilustracija

Ispiranje nosa alatom kao što je neti pot služi kako biste se riješili mikroba, sluzi te prašine ili alergena. To radite tako da ulijevate otopinu u jednu nosnicu kako bi iscurila iz druge dok naginjete glavu. No, ako ne koristite sterilnu otopinu za ispiranje, možete uzrokovati više štete nego koristi.

Tako je prema nedavnoj studiji iz SAD-a otkriveno da je 10 osoba, koje su ispirale nos vodom iz slavine, zaraženo amebom Acanthamoeba amebae. Iako je rizik nizak za većinu zdravih ljudi, infekcija ovim amebom može biti kobna za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Troje od deset osoba u studiji je umrlo, a prema drugoj studiji u 82 % slučajeva je ista infekcija uzrokovala smrt.

Ispiranjem nosa također se možete riješiti onih dobrih mikroba pa tako štetni patogeni mogu ući kroz nos. Međutim, najveći rizik predstavljaju klice koje bi se mogle nalaziti u tekućini za ispiranje, stoga bi svaka trebala biti sterilna. No voda iz slavine nije sterilna, stoga nije dobra za ispiranje piše The Conversation.  Tako je prema nedavnoj studiji iz SAD-a otkriveno da je 10 osoba, koje su ispirale nos vodom iz slavine, zaraženo amebom Acanthamoeba amebae. Iako je rizik nizak za većinu zdravih ljudi, infekcija ovim amebom može biti kobna za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Troje od deset osoba u studiji je umrlo, a prema drugoj studiji u 82 % slučajeva je ista infekcija uzrokovala smrt.

Još jedna ameba široko rasprostranjena je Naegleria fowleri (ameba koja jede mozak), koja je uzrokovala smrtnost u 97 % otkrivenih slučajeva, čak i za inače zdrave ljude. Srećom, slučajevi infekcije ovom amebom su rijetki, ali korištenje vode iz slavine za ispiranje nosa povezano je s infekcijom. Također je vjerovatno da su infekcije i smrtni slučajevi mnogo veći u zemljama gdje je pristup čistoj vodi ograničen.

U drugim studijama su otkrivene opasnosti korištenja vode iz slavine u medicinskim uređajima. Istraživanje provedeno u SAD-u 2021. pokazalo je da 50 % ljudi smatra da je voda iz slavine dobra za ispiranje nosa i čišćenje kontaktnih leća (još jedna opasna pogreška). Oni s bilo kakvom infekcijom sinusa trebali bi izbjegavati ispiranje nosa dok infekcija ne prođe, a isto vrijedi i za one koji imaju suhi nos kako se ne bi pogoršala suhoća nosnih sluznica.  Ako pak morate ispirati nos, koristite sterilnu fiziološku otopinu.