Preskočili srčane bolesti

Istraživanje pokazalo: Poremećaji nervnog sistema sada su vodeći uzrok bolesti u svijetu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Istraživanje pokazalo: Poremećaji nervnog sistema sada su vodeći uzrok bolesti u svijetu
Foto: Ilustracija

Poremećaji nervnog sistema kao što su moždani udari, migrene i demencija 'preskočili' su srčane bolesti i postali vodeći uzrok lošeg zdravlja u cijelom svijetu, pokazuje nova velika studija objavljena danas.

Više od 3,4 milijarde ljudi odnosno 43 posto svjetske populacije iskusilo je neko neurološko stanje 2021., daleko više nego što se dosad mislilo, pokazalo je istraživanje.

Studiju su provele stotine naučnika predvođenih američkim Institutom za mjerenja i procjenu zdravlja (IHME), koji je postao globalna referenca za zdravstvenu statistiku.

Voditeljica studije Jaimie Steinmetz iz IHME-a rekla je da rezultati pokazuju da su poremećaji živčanog sustava sada "vodeći svjetski uzrok ukupnog tereta bolesti".

Broj slučajeva tih poremećaja porastao 59 posto u zadnje tri decenije

Izneseni su podaci o porastu broja neuroloških poremećaja i njihovom uticaju na zdravlje, invaliditet i preuranjenu smrt u periodu od 1990. do 2021. godine. Prema istraživanju, broj slučajeva tih poremećaja porastao je za 59 posto u posljednja tri decenije. Glavni razlozi za ovaj porast su starenje svjetske populacije i brzi rast broja ljudi.

Naučnici su proučavali 37 različitih neuroloških stanja i njihov utjecaj na zdravlje u 204 zemlje i teritorija. Korišteni su podaci o godinama zdravog života izgubljenim zbog svakog od tih stanja, što se naziva godinama života s invaliditetom (DALY).

Rezultati istraživanja pokazuju da je više od 443 milijuna godina zdravog života izgubljeno zbog poremećaja nervnog sistema širom svijeta u 2021. godini. To predstavlja povećanje od 18 posto u odnosu na 1990. godinu. Ovi podaci ukazuju na značajan utjecaj neuroloških poremećaja na globalno zdravstveno stanje i potrebu za daljnjim istraživanjem i intervencijama kako bi se smanjio njihov negativni uticaj na društvo.