Zdravlje

Izbacite ove navike i nećete biti skloni prehladi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Izbacite ove navike i nećete biti skloni prehladi
Pokrivanje usta i nosa kako bi nam bilo toplije, topli napici prije izlaska iz kuće, brzo hodanje ili trčanje do kuće dok je napolju hladno - zapravo nam samo šteti.

1. Disanje na usta dok smo napolju

Kad dišete kroz usta ne možete da zagrijete vazduh ni da ga ovlažite, što povećava vjerovatnoću od razvoja angine. Opustite se i jednostavno dišite kroz nos, polako i duboko.

2. Pokrivamo usta i nos šalom

Iako nas to grije, ponekad to može biti još gore po nas. Na primjer, kada je jako hladno. Tada vazduh koji smo izdahnuli može da se pretvori u led ako padne direktno na šal ili kaput. Tada će vam biti još hladnije, a zbog toga ste izloženi riziku od angine, bronhitisa i iritacija kože, piše “Brajtsajd”. U redu je pokriti lice, ali nemojte pokrivati nos.

3. Trčimo kući dok se tresemo od hladnoće

Ako ste napolju po niskim temperaturama dobro je ugrijati se negdje na par minuta, ali potom nastavite dalje. Nemojte trčati kući kada vam je hladno, jer će vam tada biti još hladnije i gore.

4. Nosimo previše usku odjeću i obuću

U ovom slučaju prije ćete se smrznuti ako nosite usku odjeću i obuću, nego udobnu i širu. Vazduh između slojeva zapravo vas grije.

5. Pijemo tople napitke prije izlaska iz kuće

Ako je napolju jako hladno, bolje prije izlaska popijte čašu vode ili bilo šta drugo sobne temperature, jer ako popijete topao napitak, vaše tijelo će gubiti toplotu prebrzo i zato će vam vrlo brzo biti hladno. Vrući čaj ili kafa povećavaju cirkulaciju i poboljšavaju odbrambene mehanizme tijela, ali takođe šire krvne sudove.

6. Izlazimo gladni

Da bi tijelo proizvodilo dovoljno tjelesne toplote potrebna mu je energija jer ćete se, u protivnom, smrznuti čim izađete iz kuće. Zato treba jesti već na sam znak gladi.

7. Grijete se alkoholom dok ste napolju

Biće vam toplije samo 30-40 minuta nakon napitka. Potom će tijelo naglo početi da se hladi.

(Čuvajzdravlje)