Otkrivamo

Jabuka vs. žvakaća guma: Koja je bolja za svjež dah i zdravlje zuba?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jabuka vs. žvakaća guma: Koja je bolja za svjež dah i zdravlje zuba?
Foto: Ilustracija

Kada je riječ o dentalnoj higijeni, znamo prati zube bar dva puta dnevno, koristiti konac, čak i dodati malo vodice za ispiranje usta.

Međutim, nisu samo ovi klasični koraci ti koji će vam osigurati svjež dah. Postoje i prirodni lijekovi koje možete poduzeti, uključujući uživanje u sočnom komadu voća, prenosi Metro.

Hrskava tekstura

Jeste li znali da pojesti jabuku zapravo može biti bolje od žvakaće gume za svjež dah?

Kako dr. Tim Bradstock-Smith, vodeći stomatolog i vlasnik The London Smile Clinic, kaže za Metro.co.uk, jedna jabuka dnevno čini dosta toga da udalji doktora– ali i stomatologa.

Zanimljivo je da prirodna, hrskava tekstura jabuke djeluje kao prirodna četkica za zube, pomažući da se „očisti“ višak čestica hrane i naslaga s površine zuba i ruba desni.

"Žvakanje jabuke povećava proizvodnju sline, koja pomaže u ispiranju čestica hrane i bakterija, smanjujući rizik od karijesa i bolesti desni", naglašava dr. Tim.

A kao što znamo, jabuke su bogate vitaminima – poput vitamina C, koji su ključni za održavanje zdravih desni.

Također sadrže polifenole, "koji imaju antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u inhibiciji rasta bakterija koje uzrokuju karijes i loš zadah", dodaje dr. Tim.

To nije sve - ovaj hrskavi zalogaj ima malo šećera i kiselina, a za razliku od mnogih prerađenih namirnica, sadrži prirodne šećere i manje je vjerovatno da će doprinijeti karijesu ako se konzumira umjereno.

Niži nivo kiseline

"Iako su jabuke blago kisele, njihov sadržaj kiseline puno je niži nego u mnogim drugim vrstama voća i bezalkoholnih pića, što ih čini sigurnijom opcijom za zubnu caklinu", objašnjava doktor Tim.

I konačno, žvakanje jabuke također može pomoći u poticanju protoka krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti desni. Slično tome, čiste između zuba i smanjuju nakupljanje plaka.

Žvakaća guma, s druge strane, može privremeno prikriti mirise, ali ne rješava glavni uzrok, tvrdi ljekar.

"Drugo, jabuke sadrže prirodne enzime koji pomažu neutralizirati neugodne spojeve u ustima, dok gume za žvakanje često sadrže umjetne okuse i šećere koji mogu doprinijeti razvoju bakterija i lošem zadahu tokom vremena.

Žvakaća guma ponekad može isušiti usta, dugoročno pogoršavajući loš zadah", napominje Tim.