Za blistav osmijeh

Kako prevencija i pravovremeno liječenje pomažu u borbi protiv karijesa

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako prevencija i pravovremeno liječenje pomažu u borbi protiv karijesa
Foto: Ilustracija

Karijes je jedan od najčešćih dentalnih problema s kojima se ljudi suočavaju širom svijeta. Ovaj proces propadanja zuba može biti bolan i neugodan, ali s pravilnom prevencijom i pravovremenim liječenjem, može se spriječiti ili barem zaustaviti njegovo napredovanje.

Prevencija je ključna

Prevencija je temelj borbe protiv karijesa. Redovno održavanje oralne higijene ključno je za sprječavanje nastanka karijesa. To uključuje redovno četkanje zuba barem dva puta dnevno fluoridnom pastom za zube, korištenje zubnog konca ili međuzubne četkice za čišćenje međuzubnih prostora te korištenje antibakterijskih sredstava za ispiranje usta.

Osim toga, važno je ograničiti unos šećera i slatkih napitaka te izbjegavati često grickanje slatkiša. Šećeri i kiseline u hrani i pićima mogu potaknuti razvoj karijesa stvarajući povoljno okruženje za bakterije koje napadaju zubnu caklinu.

Redovni stomatološki pregledi

Redovne posjete stomatologu ključni su dio prevencije karijesa. Stomatolog će moći identificirati rane znakove karijesa i pružiti potrebne savjete i tretmane kako bi se spriječilo daljnje propadanje zuba. Također, redoviti dentalni pregledi omogućuju otkrivanje i liječenje drugih problema u ustima prije nego što postanu ozbiljniji.

Pravovremeno liječenje

Ako se karijes ipak razvije, važno je brzo reagovati. Što se prije karijes otkrije i liječi, manje je vjerovatno da će doći do ozbiljnijih problema poput infekcije ili gubitka zuba. Liječenje karijesa obično uključuje uklanjanje oštećenog dijela zuba i popravljanje pogođenog područja plombom ili drugim restaurativnim postupkom.

U nekim slučajevima, kada je karijes napredovao do te mjere da je zub ozbiljno oštećen, može biti potrebno koristiti i druge postupke kao što su endodontski tretmani ili čak vađenje zuba. Zbog toga je važno ne zanemarivati simptome karijesa poput osjetljivosti na toplo, hladno ili slatko, bolova ili promjena u boji zuba te odmah potražiti pomoć stomatologa.