Savjeti

Kako pružiti pomoć osobi tokom epileptičkog napada

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako pružiti pomoć osobi tokom epileptičkog napada
Foto: Ilustracija

Epileptički napadi mogu biti zastrašujući kako za osobu koja ih doživljava, tako i za svjedoke. Međutim, znajući kako pravilno reagovati i pružiti pomoć tokom napada može biti od vitalne važnosti. Evo nekoliko ključnih savjeta i smjernica za pomoć osobi tokom epileptičkog napada.

Ostanite smireni

Prvo pravilo u pomoći osobi tokom napada je ostati smiren. Napadi mogu izgledati zastrašujuće, ali većina njih prolazi bez ozbiljnih posljedica. Vaša smirenost može pomoći u smirivanju situacije i pružanju sigurnosti osobi koja doživljava napadaj.

Pružite sigurnost

Ako je moguće, pokušajte okruženje učiniti sigurnim za osobu koja ima napad. To možete učiniti tako da pomaknete oštre predmete ili ih uklonite iz njenog okruženja. Također, pokušajte osigurati da osoba ne udari glavom o tvrdi pod ili predmete u blizini.

Ne pokušavajte zaustaviti napad

Važno je znati da ne možete zaustaviti epileptički napad. Nemojte pokušavati fizički ograničiti osobu ili staviti nešto u njena usta. To može izazvati povrede, kako vama tako i osobi koja doživljava napadaj.

Položite osobu na bok

Ako je moguće, nježno položite osobu na bok kako bi se spriječilo gušenje ili aspiracija povraćanja. Ovo može pomoći u održavanju disanja tijekom napadaja.

Vrijeme trajanja

Pokušajte zapamtiti vrijeme kada je napad počeo i koliko dugo traje. To će biti korisne informacije za doktore ako osoba treba medicinsku pomoć nakon napadaja.

Nakon napada

Nakon što napad završi, pomozite osobi da se oporavi. Budite nježni i podržavajući, i pokušajte osigurati da se osjeća sigurno i udobno.

Pozovite medicinsku pomoć ako je potrebno

Ako je napad teži ili traje duže od pet minuta, ili ako se osoba ne oporavlja nakon napada, nazovite hitnu medicinsku pomoć.