Zdravlje

Kako smanjiti visoku temperaturu prirodnim sredstvima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako smanjiti visoku temperaturu prirodnim sredstvima

Znanje o prirodnim antipireticima je važno za svakoga od nas, jer u jednom trenutku života može nam zatrebati.

Zamislite situaciju kada Vam lijekovi nisu dostupni, a morate pomoći svome bližnjemu ili sebi.

Ili ste možda jedna od tih osoba, koje izbjegavaju konvencionalne lijekove za smanjenje temperature (naprimjer, paracetamol) zbog njihovog štetnog učinka za zdravlje?

U bilo kojem slučaju, sigurna sam da će Vam ove informacije biti korisne.

Šta je groznica

Groznica, ili visoka temperatura, je način čišćenja tijela od toksina i infekcija.

Nažalost, ova funkcija organizma je često pogrešno shvaćena i kod većine nas izaziva strah.

Naša normalna tjelesna temperatura je 37C. Sve, što prelazi ovu temperaturu, smatra se groznicom.

Male promjene tjelesne temperature ne treba shvaćati ozbiljno. Temperatura tijela može se mijenjati ovisno o dobu dana i fizičkim aktivnostima.

U vrijeme bolesti, povišena temperatura pomaže tijelu da se bori sa infekcijom. To je normalan proces i u većini slučajeva smanjenje temperature nije potrebno.

Ipak, iznad određene granice, visoka temperatura može biti opasna. Temperatura iznad 40C se smatra vrlo opasnom i zahtjeva hitnu intervenciju.

Ako temperatura ostane na tom nivou duže vremena, može izazvati oštećenja mozga, konvulzije, čak i smrt.

Prvi korak kod visoke temperature

Ako imate visoku temperaturu, najbolje je da ne jedete krutu hranu i da pijete što više tekućine - na primjer, čaj, voćni sok ili vodu sa limunom.

Topla tekućina će potaknuti znojenje -  prirodan mehanizam hlađenja tijela, koji također oslobađa organizam od toksina.

Možete napraviti i poseban čaj, koji potiče znojenje - 1 čajnu žlicu mačje metvice (nepeta cataria), resnika (Eupatorium perfoliatum), mente i kadulje prelijte sa 1L vrele vode i procijedite nakon 10 minuta.

Pijte 1 šalicu čaja svakih sat vremena.

Narodna sredstva za snižavanje temperature

Vražja kandža

Afričko pleme Kalahari protiv visoke temperature koristi korijen vražje kandže (lat. - harpagophytum).

Konzumira se čaj ili prah ove biljke. Osim toga što snižava temperaturu, vražja kandža ima anti-upalna svojstva, što može pomoći kod bakterijskih infekcija.

Čokolada

Da li ste znali da je čokolada ljekovita? Tradicionalno, kakao se koristio kao lijek protiv visoke temperature, depresije, bolesti bubrega i jetre.

Šipak (nar)

Ljudi Izraela uzgajaju šipak (nar) već više od 5000 godina. U medicinske svrhe koriste se mnogi dijelovi ovog voća. Naprimjer, kora šipka se može koristiti kao sredstvo protiv visoke temperature.

Prirodni aspirin

Zapadnjačka medicina za smanjenje temperature koristi aspirin. Ali malo tko zna da badem, breza i vrba sadrže salicin - prirodni aspirin, koji je isto tako efikasan. Narodi Afrike, na primjer, odavno koriste ove biljke protiv groznice.

Tamarin

Arapski liječnici već odavno proučavaju ljekovita svojstva tamarinda. Poznato je, da tamarind snižava visoku temperaturu. Ljekovita svojstva tamarinda koriste i Indijci, koji od njega prave poseban napitak protiv groznice.

Kadulja

Kadulja je popularna u mnogim zemljama svijeta. Osim toga, što smanjuje temperaturu, posjeduje antibakterijska i antiseptička svojstva

Čili

Narodi Meksika, Indije, Kine i Tajlanda znaju, da ljuta hrana nije samo ukusna, nego i pomaže u smanjivanju temperature. Hrana, koja sadrži čili ili kajensku papriku izaziva znojenje - prirodan mehanizam hlađenja tijela.

Boražina

Francuzi kod groznice koriste čaj od latica i listova boražine (Borago officinalis). Boražina također potiče znojenje. Za čaj mogu se koristiti svježi ili suhi cvjetovi boražine.

Indijanski napitak

Indijanci protiv groznice prave ljuto-kiseli napitak od kajenske paprike i naranče. Kajenska paprika se natopi u vreloj vodi, doda se šećer i sok kisele naranče. Ovaj napitak, osim toga što smanjuje temperaturu, potiče znojenje i snabdijeva organizam vitaminom C.

Đumbir

Đumbir, pored brojnih drugih ljekovitih svojstava, također snižava temperaturu. Napravite čaj od praha đumbira sa limunom. Ovaj čaj ne samo da potiče znojenje i smanjuje temperaturu, nego i pomaže kod bakterijskih infekcija grla.

Kora drena

Stanovnici Južne Karoline protiv groznice upotrebljavaju koru drena i rašeljke (Prunus serotina), natopljenu u viskiju.

Eukaliptus

Australijsko eukaliptusovo drvo daje mirišljavo ulje, za koje se kaže da pomaže kod visoke temperature.

Malina, brusnica i pasji trn

Stanovnici Rusije protiv groznice prave topao napitak od maline, brusnice ili pasjeg trna.

Jednu čašu malina/brusnice/pasjeg trna zdrobiti uz pomoć drvene žlice i iscijediti sok.

Ostatak voća zaliti sa 1 L vode i prokuhati. Malo ohladiti, dodati iscijeđeni sok i nekoliko žlica meda. Napitak piti topao, jednu čašu svakih 30-40 minuta.

Tuširanje u hladnoj vodi

Za ovaj način snižavanja temperature znaju vjerojatno svi. Na žalost, tuširanje u hladnoj vodi smanjuje temperaturu samo na kratko vrijeme.

Hladne obloge

Postoji više inačica ovog načina smanjenja temperature. Hladne obloge su učinkovite, ali morate biti uporni i često ih mijenjati.