Neurološki problem

Kako živjeti s fibromialgijom? Evo savjeta

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako živjeti s fibromialgijom? Evo savjeta
Foto: Ilustracija

Fibromialgija je kompleksno neurološko stanje koje karakteriše difuzan bol u mišićima, tetivama i ligamentima, često praćen umorom, poremećajima spavanja i drugim simptomima. Ova bolest može značajno uticati na kvalitetu života, ali postoje načini kako ublažiti simptome i bolje se nositi s svakodnevicom.

1. Edukacija o bolesti

Prvi korak u upravljanju fibromialgijom je razumijevanje bolesti. Edukacija o simptomima, uzrocima i liječenju pomaže vam da bolje upravljate svojim zdravljem. Razgovarajte s medicinskim stručnjacima kako biste razjasnili sve nedoumice i naučili strategije za samopomoć.

2. Usvajanje zdravih životnih navika

Zdrav način života može značajno uticati na smanjenje simptoma fibromialgije. To uključuje redovnu tjelovježbu prilagođenu vašim mogućnostima, pravilnu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i proteinima, te dovoljno sna. Izbjegavajte stresne situacije koliko je to moguće.

3. Tretmani za smanjenje boli

Različiti tretmani mogu pomoći u smanjenju boli i nelagode povezane s fibromialgijom. To uključuje fizikalnu terapiju, masažu, akupunkturu, toplinsku terapiju (primjerice, vruće obloge), kao i tehnike opuštanja poput meditacije i dubokog disanja.

4. Prilagodba svakodnevnih aktivnosti

Prilagodite svoje aktivnosti kako biste smanjili opterećenje na mišićima i zglobovima. Koristite ergonomska pomagala, kao što su prilagođeni jastuci ili stolice, kako biste smanjili napor tokom sjedenja ili spavanja. Planirajte pauze tokom dana kako biste se odmorili i izbjegli prekomjerno naprezanje.

5. Redovni medicinski pregledi i praćenje

Redovni pregledi kod vašeg liječnika pomažu u praćenju stanja fibromialgije i prilagođavanju terapije prema potrebi. Ukoliko primijetite promjene u simptomima ili osjećate se lošije, odmah se obratite svom zdravstvenom timu.

6. Psihološka podrška

Psihološka podrška može biti ključna u upravljanju kroničnom boli i stresom. Razmotrite konsKako živjeti s fibromialgijom? Evo savjeta
 ultacije s psihologom ili psihijatrom kako biste naučili tehnike suočavanja, mindfulness meditaciju ili kognitivno-bihevioralnu terapiju.