Zdravlje

Koja je razlika između arabice i robuste

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koja je razlika između arabice i robuste

Koja je razlika između arabice i robuste

Kafa (lat. Coffea) je biljni rod koji pripada obitelji cvjetnica zvanih Rubiaceae, odnosno Broćevki. Ovaj rod uključuje preko 120 vrsta biljaka, među kojima su i one koje se koriste za proizvodnju kave. Kafa se dobiva iz sjemenki (zrna) koje se nalaze unutar plodova tih biljaka. Biljke iz roda Coffea su zapravo grmovi ili manja stabla, koji potječu iz Afrike, ali se danas uzgajaju u mnogim dijelovima svijeta, posebice u tropskim područjima.

Trgovina kafom uvelike se oslanja na dvije od preko 120 vrsta, Coffea arabica (poznata jednostavno kao arabica), koja čini 60-80% svjetske proizvodnje kave, i Coffea canephora (poznata kao robusta), koja čini oko 20-40%. Kafa je jedan od najvrjednijih svjetskih usjeva i važan izvozni proizvod za mnoge zemlje, uključujući one u Srednjoj i Južnoj Americi, na Karibima i u Africi, kako piše Index.hr.

U ovom ćemo se tekstu detaljnije pozabaviti razlikama između arabice i robuste kako bismo bolje razumjeli njihove jedinstvene karakteristike i što ih čini posebnima u svijetu kafe.

Arabica i robusta (Canephora)
Zrna kafe mogu se podijeliti u dvije glavne kategorije - arabicu i robustu, koje pripadaju različitim vrstama iste biljne obitelji. Unutar arabice postoje dvije glavne sorte, typica i bourbon, dok se unutar Canephore najčešće konzumira sorta poznata kao robusta.

Zbog toga se za cijelu ovu vrstu kave uglavnom koristi izraz robusta. Glavna razlika između arabice i robuste leži u okusu i specifičnim karakteristikama samih zrna.

Imajte na umu da se čak i unutar jedne vrste ili sorte kave mogu javiti značajne razlike u kvaliteti i okusu. Često nepredvidljivi uvjeti uzgoja i metode obrade mogu rezultirati različitim profilima okusa. Uspješno uzgojeno zrno kave pokazuje potpuno različite karakteristike kada se uzgaja na jednom mjestu u usporedbi s drugim.

Odličan primjer za to je kava poznata pod nazivom Kona. Iako pripada sorti arabica, ovo zrno kave uzgaja se isključivo u Koni, okrugu otoka Hawai'i na Havajima. Jedinstveni ekološki uvjeti uzgoja Kone pružaju zrnu specifične kvalitete koje se ne javljaju kada se uzgaja na drugim mjestima.

Slično tome, razlike u okusu i kvaliteti mogu se primijetiti između arabica i robusta zrna kave, što također ovisi o uvjetima uzgoja i karakteristikama tla i okoliša u kojem se kava uzgaja.

Karakteristike arabice
Unatoč tome što sadrže manje kofeina od robuste, zrna arabice se često smatraju superiornijima po okusu. Arabica ima mekši, slađi okus, s notama čokolade i šećera, a ponekad i uz naznake voća ili bobičastog voća. Robusta, s druge strane, ima jači, oštriji i gorči okus, s izraženim zemljanim tonovima.

Prema Međunarodnoj organizaciji za kafu, više od 60 posto svjetske proizvodnje kafe dolazi iz uzgoja arabice. Ova vrsta zrna započela je cijelu priču o kafi u Etiopiji i još uvijek najbolje uspijeva na većim nadmorskim visinama.

S prekrasnim mirisom, cvjetovi arabice pojavljuju se tek nakon nekoliko godina i daju elipsoidne plodove unutar kojih se nalaze dvije plosnate sjemenke, poznate kao zrna kafe.

Grm arabice može narasti do 5 metara u visinu, ali se obično orezuje na oko 2 m kako bi bio komercijalno održiviji. Arabica ima dva seta kromosoma, što joj omogućava samooprašivanje. To znači da ostaje općenito stabilna kao vrsta jer je manje vjerojatno da će doći do unakrsnog oprašivanja.

Sorte arabice
Od dvije najčešće sorte arabica zrna kafe, typica je prva otkrivena sorta te se stoga smatra izvornom kavom. Također, radi se o sorti niskog prinosa koja je vrlo cijenjena zbog izvrsne kvalitete i okusa.

S druge strane, bourbon sorte arabice su često cijenjene zbog svojih složenih, uravnoteženih aroma i iznjedrile su mnoge visokokvalitetne podvrste. Nekoliko prirodnih mutacija arabice poznato je kao Caturra, San Ramon i Pacas.

Postoji i niz kultivara bourbona koji su uzgojeni kako bi odgovarali regionalnoj klimi, okolišu i nadmorskoj visini. Jedan od njih su cijenjene Blue Mountain sorte, koje uspijevaju samo na velikim nadmorskim visinama. Ostali primjeri uključuju Mundo Novo i Yellow Bourbon.

Karakteristike robuste
Unatoč tome što se njen okus smatra manje profinjenim, robusta se naširoko koristi u mješavinama za espresso jer daje bolju kremu (kremasti sloj koji se nalazi na vrhu espressa) od arabice. Tvrđa je, otpornija na bolesti i daje bolje prinose, a i sadrži više kofeina. Iz cjenovne perspektive zelena zrna robuste su otprilike upola jeftinija od zelenih zrna arabice.

Smatra se kako je povećani sadržaj kofeina u robusti, zajedno s klorogenskim kiselinama (prirodnim antioksidansima), rezultat mehanizma samozaštite biljke u obrani od štetnika i bolesti.

Kada su prisutne u niskim razinama, klorogenske kiseline se smatraju važnim dijelom okusa kave. Međutim, robusta sadrži velike razine ovih kiselina i ponekad proizvodi oksidacije tih kiselina mogu negativno utjecati na okus kave i ugroziti njezinu kvalitetu.

Postoji niz podvrsta robuste, od kojih svaka pokazuje jedinstven skup karakteristika. Sorte robuste ponekad pokazuju veću otpornost na bolesti i povećan proizvodni kapacitet u usporedbi s arabicom. Budući da dobro raste na nižim nadmorskim visinama, robusta uspijeva u područjima gdje bi arabica bila uništena gljivicama i drugim bolestima i štetnicima.

(Cuvajzdravlje.ba)