Leglo bakterija: Koliko su sigurne vaše drvene kutljače?
Drvene kutljače i ostali pribor od drveta tradicionalno se koriste u pripremi jela jer su izrađeni od prirodnog materijala, otporni su i nježni prema posuđu.
Međutim, upozoravaju neki, poput savjetnika u industriji hrane Bryana Quoc Leja, kutljače mogu biti i plodno tlo za razvoj mikroorganizama koji se mogu zadržavati u njihovim porama.
"Pranjem vrućom vodom i deterdžentom za posuđe uklonit ćemo najveći dio mikroorganizama, ali neki će se sigurno zadržati i razmnožiti, posebno ako drveni predmeti nisu potpuno osušeni nakon pranja", smatra Le.
Najveća greška koju možete učiniti u postupanju s ovakvim predmetima je namakati ih satima u vodi, jer bakterije preživljavaju u vlažnom okolišu. Suprotno tome, ako se drvo osuši, bakterije će umrijeti.
Utočište za bakterije
Neke se vrste drveta same čiste, smatra Le, zahvaljujući visokoj koncentraciji tanina, prirodnog spoja koji snažno potiskuje razvoj mnogih mikroorganizama. To su, na primjer, hrast, bor i trešnjino drvo. Međutim, ako svoju omiljenu kutljaču koristite otkad pamtite, velika je vjerovatnost da nije napravljena od skupog, antimikrobnog drveta.
Pored toga, i ova prirodna samoregulacija ima granice, pa ako loše postupate s kutljačama, slabo ih perete i držite u vlazi, vjerovatno neće biti efikasna.
Svi mi imamo posuđe i kuhinjski pribor koji je vidio i bolje dane, pa iznimka nisu ni drvene kuhače i grabilice. Ako imaju vidne pukotine, ili su oštećene na neki drugi način, u tim će se prostorima lakše nakupljati čestice hrane i vlaga, što otežava temeljito čišćenje. Ta područja mogu biti i utočište za bakterije ili plijesan koje se u njima mogu zadržavati uprkos pranju.
Ako ima vidljiva oštećenja, znači da više nije sigurna za korištenje i trebalo bi istu zamijeniti. Znakovi za to su vidljive pukotine, tamne promjene boje, zadržavanje mirisa, grubi i ispucali rubovi.
Kako ih pravilno čistiti?
Na higijenu treba paziti, to je samo po sebi razumljivo, ali s druge strane, da je drveni pribor baš jako opasan ljudi vjerovatno ne bi preživjeli hiljadama godinama koliko ga koriste. Ipak, treba imati na umu kako se pravilno čisti.
"Ključno je drveni pribor oprati ručno odmah nakon upotrebe i ostaviti ga da se potpuno osuši na zraku", savjetuje dr. Darin Detwiler, voditelj Programa sigurnosti hrane Nacionalnog udruženja za zdravlje okoliša Sjedinjenih Američkih Država.
Nauljite drveni pribor svaki mjesec nekim jestivim uljem. To pomaže u sprečavanju isušivanja, pucanja i savijanja. Na taj način neće skrivati rizike za zdravlje i moći će trajati godinama i godinama.