Šesti kongres nefrologa u Bi

Nefrologija u BiH uspjeva održati korak sa regionalnim nefrološkim centrima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nefrologija u BiH uspjeva održati korak sa regionalnim nefrološkim centrima
Foto: Dr. Damir Rebić

Šesti kongres bh nefrologa, „NefroBiH“ održati će se u Sarajevu od 9. do 12 maja. Tokom trodnevne konferencije, posjetioci će biti u prilici da razmjene iskustva, saznanja i dobre prakse sa kolegama iz regije i svijeta. Cilj konferencije je uspostavljanje boljih veza i interakcija između nefroloških centara, sa ciljem unaprijeđenja nefrologije kao grane interne medicine i poboljšanje dobrobiti pacijenata u BiH. O Kongresu, nefrologiji u BiH i razvoju ove grane medicine u BiH, razgovarali smo sa prof.dr. Damirom Rebićem, predsjednikom UNDT BH.

Šesti Kongres nefrologa u BiH održava se u Sarajevu sa predznakom međunarodnog učešća, šta posjetioci mogu očekivati?

Prije svega moram naglasiti da je Kongres u organizaciji UNDT BiH koji okuplja nefrologe iz cijele Bosne i Hercegovine, što, morate priznati u današnjoj konstalaciji unutrašnjih odnosa u BiH je dosta rijetko. Učesnici Kongresa mogu očekivati sjajna predavanja, diskusiju i panel raspravu vodećih nefrologa u BiH. Moramo se pohvaliti i činjeniciom da imamo po prvi puta u sklopu Kongresa i posebne sesije studenata Medicinskih fakulteta s prostora BiH koji će sa nama i svojim mentorima raspravljati o konkretnim nefrološkim prikazima i načinu postupanja s medicinske tačke gledišta. Veliki broj nefrologa iz regiona, posebno Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije i Kosova će uzeti učešće u radu Kongresa. Kao i uvijek, posebno težište ćemo svakako imati na razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji

Koliko je ova grana medicine razvijena u BiH u odnosu na regiju?

Bosanska nefrologija može biti ponosna što, i u ovim teškim vremenima, pokušava i dijelom i uspjeva održati korak sa regionalnim nefrološkim centrima. Dosta aktivnosti je još uvijek zasnovano na entuzijazmu BiH nefrologa, ali se nadamo da će i sistem u budućnosti prepoznati naš trud u oblasti nefrologije i pružiti punu podršku u cilju daljeg i svakodnevnog napretka. Naravno, opet se vraćam na transplantacijsku medicinu jer je transplantacija bubrega najbolji vid nadomjesne bubrežne terapije za bolesnike koji imaju krajnju bubrežnu slabost. To je još uvijek nedovljno razvijeno, rašireno, ali posljednje transplantacije bubrega ukazuju da bi mogli krenuti i “dobri” vjetrovi što se tiče transplantacije bubrega u BiH. Moramo naglasiti i našu odličnu saradnju sa Donorskom mrežom BiH gdje mi, kao strukovno udruženje, zajedno radimo na svakodnevnoj promociji transplantacijei promicanju svijesti o doniranju organa. Ubijeđen sam da ćemo u budućnosti znatno unaprijediti cijeli proces.

Kada govorimo o bubrežnim pacijentima, njihov dijagnostički put i tretmani su specifični, koliko Bosna i Hercegovina ima kapaciteta da tretira ove pacijente?

Ima kapaciteta, BiH ima sjajne nefrologe, koji u uslovima u kojima rade, jer da se razumijemo, opremljenost i dostupnost nove opreme i tehnika je kod nas daleko manja nego u drugim zemljama, ipak održavaju korak sa savremenim metodama, tehnikama, novim znanjima i saznanjima iz oblasti nefrologije. Posla ima dosta, moramo ubrzati tempo napredovanja, problem kadra je možda najveći jer je činjenica da kadrovski nefrologija kao tercijarna grana medicine  je izrazito potkapacitirana, a nama nije stalo svakodnevno “odrađivati” bazalne, esencijalne poslove, već stalno praviti korak naprijed. Uostalom, i ovaj Kongres je primjer toga, i sigurno će biti vjetar u leđa svima nama...

Kongresi poput ovoga su odlična početna tačka za međunarodnu suradnju, šta to tačno znači za bh zdravstvo?

Svaki stručni Kongres pruža mogućnost razmjene informacija i znanja, ali kontakata sa internacionalnim stručnjacima koji će nam biti podrška, sutra u svakodnevnom poslu ali i edukaciji. Velikim trudom našeg Udruženja postignuto je tako nešto da su sponzori našeg Kongresa Svjetsko udruženje nefrologa, Europska bubrežna asocijacija, Europska asocijacija za transplantaciju organa, što stvarno nije lagano dobiti. Morate im pružiti izrazito kvalitetan program, viziju razvoja i nametnuti sebi obavezu da ćete ispoštovati obaveze koje

to nameće. Mi smo to u stanju i uraditi ćemo. Subota, 11.maj  donosi  poseban ISN CME kurs pod organizacijom svjetskog udruženja nefrologa gdje su predavači svjestka imena nefrologije, počevši od prof.Severa, Vanholdera, Massy-ja, Wesem, i regionalnih stručnjaka... To je izvrsna prilika za naše nefrologe da uspostave saradnju sa takvim imenima nefrologije do kojih je stvarno teško doći... Za vrijeme trajanja  Kongresa planirano definisanje saradnje sa uglednim nefrolozima, transplantolozima iz Belgije, Italije i Turske što nam otvara vrata za znatno veći napredak nefrologije u našoj domovini.

Kada je u pitanju nefrologija, koliki je interes mladih budućih stručnjaka za ovu oblast?

Mladi će biti uvijek fokus nas iz Udruženja nefrologa BiH. Pruža im se šansa prezentiranja interesantnih slučajeva iz kliničke prakse koje će slušati domaći i inozemni stručnjaci, dobivaju iskustvo oralne prezentacije pred tako cijenjenim auditorijem, rasrave s njima, sugestijama za bolji pristup... Naglašavam još jednom,po prvi puta u sklopu Kongresa, svoje trenutke usmene prezentacije će imati i studenti naših Medicinskih fakulteta – cijela sesija koja je rezrvisana isključivo za studente. Dobili smo sponzirstvo i Medicinskog fakulteta u Sarajevu, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Udruženja studenata Medicinskog fakulteta, na što smo posebno ponosni i očekujemo veliki broj studenata kao aktivne učesnike našeg Kongresa. Naš cilj je  promocija nefrologije kao vrlo specifične grane interne medicine, razbuktavanje želje mladih kolega da krenu putem nefrologije... Smatramo da je i ovo jedan od načina da obogatimo nefrologiju BiH.